ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

«Στέρεψαν» τα φαρμακεία από αντιβιοτικά και εισπνεόμενα φάρμακα


«Στέρεψαν» από φάρμακα, κυρίως από αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς πολίτες, ακόμα και αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα νοσήματα.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών φαρμακοποιών, σημείωσαν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, προτού περάσουν μία ή δύο εβδομάδες, ενώ για την πλήρη εξομάλυνσή της μπορεί να χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των συνεταιρισμών φαρμακοποιών, κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου παρατηρούνται ελλείψεις στα φάρμακα, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ουσιαστικά υπολειτουργούν την περίοδο των γιορτών, με αποτέλεσμα να μην τιμολογούν συσκευασίες. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες, μια και η μετάλλαξη Όμικρον, συνεπικουρούμενη από την εποχική γρίπη, προκάλεσε τεράστια ζήτηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν όλα τα αποθέματα.
«Η επέλαση της Όμικρον, σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, που προκάλεσαν τεράστια ζήτηση φαρμάκων και συνεπικουρούμενες από τη δύο εβδομάδων αργία των εορτών, διάστημα που οι φαρμακοβιομηχανίες δεν τιμολογούν, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο αναφορικά με τα αντιβιοτικά και τα εισπνεόμενα, τα οποία προμηθεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Αρχικά τελείωσαν τα εισαγόμενα από τις πολυεθνικές εταιρίες φάρμακα, τα οποία αντικαταστήσαμε με αυτά από τις ελληνικές εταιρείες. Όμως, πλέον και αυτά, από την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα, έχουν εξαντληθεί. Αναγκαζόμαστε οι φαρμακοποιοί να ανταλλάσουμε μεταξύ μας φάρμακα, για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο», λέει ο ταμίας Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαΐδης.
«Οι φαρμακαβιομηχανίες έκλεισαν και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο την περίοδο των γιορτών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούν φάρμακα οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Φέτος, λόγω της πανδημίας και της επέλασης της Όμικρον είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση», αναφέρει από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ), Θανάσης Μουχτής.

- από ethnos.gr