ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Σεισμός στη Φλώρινα: τι λένε οι ειδικοί για τα 5,3 Ρίχτερ


Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική εικόνα δείχνει εκτόνωση του φαινομένου εκφράζουν οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Φλώρινα, προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.
Όπως ανέφερε, ο χάρτης της σεισμικότητας δείχνει την εκτόνωση του φαινομένου τις πρώτες ώρες.
«Φαίνονται γύρω στις 30 μικρότερες δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ μετά τον σεισμό των 5,4 (σ.σ. αργότερα αναθεωρήθηκε σε 5,3) Ρίχτερ, όπως είναι το επιθυμητό», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας ο οποίος σχολίασε ότι το μήκος του ρήγματος δεν είναι πολύ μεγάλο.
«Πάμε καλά τις πρώτες ώρες και ας ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί σε αυτό το μέγεθος», είπε ακόμη. Μιλώντας για τη σεισμικότητα της περιοχής, ανέφερε ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλους σεισμούς. «Κάθε ρήγμα έχει διαφορετική γεωμετρία. Η βοή, που είναι συνηθισμένο γεγονός, ακούγεται συνήθως σε επιφανειακούς σεισμούς», σημείωσε.
Από πλευράς του, ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας ανέφερε η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και σημείωσε πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.