ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Κύριε Ζούλα, «αναμειγνύεστε ανεπίτρεπτα στον ορισμό εκπροσώπων εργαζομένων της ΕΡΤ»


Αντιδράσεις προκάλεσε στις τάξεις των συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΡΤ, το κείμενο του προέδρου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που εστάλη σε όλους τους εργαζομένους σχετικά με την εκλογή νέου εκπροσώπου εργαζομένων στο ΔΣ της, η θητεία του οποίου λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ στράφηκε εναντίον τόσο του Κωνσταντίνου Ζούλα, αναφέροντας ότι οι ισχυρισμοί του είναι νομικά αβάσιμοι, όσο και του νυν εκπροσώπου των εργαζομένων κατηγορώντας τον για στάση «αφωνίας» απέναντι σε κρίσιμα εργασιακά ζητήματα.
Eπίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΣΥΠ-ΕΡΤ) κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση Ζούλα.
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:
Η ΠΟΣΠΕΡΤ
"Αγία Παρασκευή 14/01/2022
Με έκπληξη διαβάσαμε το από 10.01.2021 e-mail που αποστείλατε προς τους Προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΕΡΤ και το προσωπικό, με το οποίο αναμειγνύεστε ανεπίτρεπτα στο θέμα του ορισμού εκπροσώπων εργαζομένων προβαίνοντας σε προτροπές και προτάσεις σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, πράγμα το οποίο αποτελεί απαράδεκτη και αντιθεσμική ενέργεια, καθώς δεν έχετε καμία αρμοδιότητα να διατυπώνετε απόψεις και προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους. Αυτές οι καταδικαστέες πρακτικές παρέμβασης στα εσωτερικά των εργαζομένων θυμίζουν μαύρες εποχές στην ιστορία του τόπου και σας δηλώνουμε ότι ενωμένοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θα τις επιτρέψουμε.
Προκαλεί πράγματι απορία, άλλωστε το γεγονός πώς αντί να ασχολείστε με τα κρίσιμα ζητήματα που
απασχολούν την εταιρεία, ιδίως μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, επιλέγετε στοχευμένα να παρεμβαίνετε στα εσωτερικά των εργαζομένων, σε σημείο που αναρωτιόμαστε εάν αποφασίσατε να μεταπηδήσετε από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου σε αυτή του εκπροσώπου των εργαζομένων, αν και πολύ αμφιβάλλουμε ότι θα βρισκόταν έστω και ένας συνάδελφος να σας τιμήσει με την ψήφο του!!!
Σε αντίθεση, επομένως, με όσα εντελώς αβάσιμα αναφέρετε στο εν λόγω e-mail θα πρέπει να σας
διαφωτίσουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα από τον συνδυασμό των διατάξεων του Ν. 4173/2013 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 Ν.4324/2015 με ισχύ την 29/4/2015, και του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ αρμόδια να διενεργήσει τις αρχαιρεσίες ανάδειξης εκπροσώπων εργαζομένων είναι η ΠΟΣΠΕΡΤ, γεγονός που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την ΕΡΤ ή οποιονδήποτε άλλο.
Ειδικότερα, η ΕΡΤ Α.Ε. είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Α του Ν. 3429/2005 και συνεπώς ως προς τα ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις ειδικότερες διατάξεις του Ν. 4173/2013, τυγχάνουν εφαρμογής οι γενικές διατάξεις του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με τη διάταξη του αρ. 3 του Ν. 3429/2005, η οποία ορίζει, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ, περιλαμβανομένης της ΕΡΤ Α.Ε., οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των εκπροσώπων των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση διεξάγονται από την εφορευτική επιτροπή της πλέον αντιπροσωπευτικής δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων της επιχείρησης και διεξάγονται σύμφωνα με το σύστημα της απλής αναλογικής. Παράλληλα,το κόστος διεξαγωγής των αρχαιρεσιών βαραίνει την εταιρεία, δεδομένου ότι πρόκειται για πλήρωση θέσηςοργάνου της εταιρείας.
Περαιτέρω, ως προς την «πρόταση» σας για παραμονή του νυν «εκπροσώπου» στη θέση του μέχρι την
εκλογή των νέων, σας δηλώνουμε ότι αυτή η πρόταση εκτός από θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη είναι καινομικά έωλη, καθώς τέτοια δυνατότητα όχι μόνο δεν παρέχεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά έρχεταισε αντίθεση με την μυστικότητα συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων διοίκησης της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία ουδείς μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις τους χωρίς νόμιμο λόγο. Είναι σαφές ότι μετά τη λήξη της θητείας του υφιστάμενου «εκπροσώπου» αυτός δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος μόνο κατ’ όνομα είναι «εκπρόσωπος» των εργαζομένων αφού επί πέντε έτη όχι μόνο δεν διασφάλισε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά έλαμψε δια της αφωνίας του σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, με αποκορύφωμα την καταψήφιση της πρότασης για τις άδειες και τις αργίες των εργαζομένων.
Κατόπιν των ανωτέρω, την 20η Ιανουαρίου 2022 λήγει η πενταετής θητεία του υφιστάμενου «εκπροσώπου» των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και επομένως, καθίσταται άμεση και επιτακτική ανάγκη η διενέργεια αρχαιρεσιών για πλήρωση των εν λόγω θέσεων".

Η ΠΣΥΠ-ΕΡΤ:
"Το είδαμε και αυτό!!!
Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ μας υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να το κάνουμε.
Με ωμή παρέμβασή του, μας προτρέπει για εκλογές εκπροσώπων Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας (λες και αυτόν περιμέναμε), μας υποδεικνύει τον τρόπο εκλογής τους έως
και εκπρόσωπο.
Ο διορισμένος από την κυβέρνηση Πρόεδρος, έρχεται να πει σε εκλεγμένους προέδρους σωματείων, πως θα κάνουν εκλογές οι εργαζόμενοι για τους εκπροσώπους ΤΟΥΣ.
ΦΤΑΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ. ΩΣ ΕΔΩ.
Ασχοληθείτε με τα καθήκοντα σας, το μισθολόγιο σας και.... περιμένετε τους νέους παχυλούς μισθούς σας.
Οι εκλογές είναι δουλειά των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.
ΔΕΝ σας επιτρέπουμε να ασχολείστε με τις δικές μας δουλειές.
Ο νόμος τα ρυθμίζει όλα και είναι πάνω από όλους.
Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και η ΠΟΣΠΕΡΤ θα αποφασίσουν για τις εκλογές τους.
Υ.Γ Ραντεβού στο Διοικητικό Συμβούλιο"