ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Χρυσόψαρα που απελευθερώνονται σε λίμνες καταστρέφουν το οικοσύστημα


Ηταν κάποτε ένα αθώο μικρό χρυσόψαρο. Κολυμπούσε αμέριμνο στη γυάλα του, έτρωγε το λιγοστό φαγητό του και το μόνο που ζητούσε από τον άνθρωπο, που το είχε πάρει σπίτι του, ήταν.. καθαρό και φρέσκο νεράκι.
Κάποτε όμως ο άνθρωπος αυτός έκρινε ότι δεν μπορούσε να φιλοξενεί άλλο το χρυσόψαρο σπίτι του. Και αποφάσισε να το ελευθερώσει στην κοντινότερη λίμνη. Όλα αυτά έγιναν στις ΗΠΑ.
Το χρυσόψαρο βρήκε άφθονη τροφή, μεγάλωσε υπερβολικά σε μέγεθος και τελικά έγινε η αιτία για μια άνευ προηγουμένου διαταραχή στο οικοσύστημα της λίμνης.
Δεκάδες άλλα είδη ψαριών αλλά και βατράχια έντομα, χελώνες νερού, φυτά εξαφανίστηκαν.
Η ιστορία αυτή, όπως αναφέρει το BBC ξετυλίγεται με αφορμή την προτροπή πόλης στην αμερικανική πολιτεία της Μινεσότα να μην απελευθερώσουν τα ανεπιθύμητα κατοικίδια ψάρια τους στη φύση.
Ο λόγος αυτής της παράκλησης αφορά κάτι στο οποίο ίσως δεν θα πήγαινε ποτέ ο νους μας. Τα κοινά κατοικίδια μπορούν να μεγαλώσουν πολύ περισσότερο στην άγρια ​​φύση και να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στα οικοσυστήματα.
Και αυτό ακριβώς συνέβη στην πόλη του Μπέρνσβιλ, οι αρχές της οποίας έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες τεράστιων χρυσόψαρων που εντοπίστηκαν στη λίμνη Κέλερ.
Αυτά τα τεράστια χρυσόψαρα λοιπόν, ήταν κάποτε εκείνα τα μικρά χρυσόψαρα που κάποιοι είχαν σε μια γυάλα ή ένα ενυδρείο στο σπίτι τους και κάποια στιγμή αποφάσισαν να τα ρίξουν στη λίμνη.
Σύμφωνα με τις αρχές τα χρυσόψαρο συμβάλουν στην κακή ποιότητα του νερού, διαταράσσουν τα ιζήματα και ξεριζώνουν τα φυτά.
″Μην απελευθερώνετε το χρυσόψαρό σας σε λίμνες!” αναφέρει σχετικό tweet των τοπικών αρχών, ενώ τονίζεται πως η απελευθέρωση χρυσόψαρων- κατοικίδιων σε δημόσια ύδατα, όπως αναφέρει το BBC, είναι παράνομη. 
- πηγή: topontiki