ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2020

Συλλήψεις (και) ελλήνων δημοσιογράφων στα σύνορα

Η Σ. Καρτάλη του Mega βρέθηκε στα κρατητήρια της  Αδριανούπολης - Είχε προηγήθει η σύλληψη της Μ. Ζαχαράκη του Open (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα κρατητήρια της Αδριανούπολης βρίσκεται η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Σοφία Καρτάλη, η οποία συνελήφθη χθες, Κυριακή, από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας με την κατηγορία ότι μπήκε σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Η Σοφία Καρτάλη αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια..
της πόλης για να δικαστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Την υπόθεση παρακολούθησαν οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές, οι οποίες, αντιδρώντας άμεσα, όρισαν από την πρώτη στιγμή δικηγόρο στο πλευρό της Ελληνίδας δημοσιογράφου. Αργότερα η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της ασκηθεί καμιά δίωξη.
Να σημειώσουμε πως είναι η δεύτερη δημοσιογράφος που συλλαμβάνουν με την ίδια κατηγορία οι Τούρκοι.
Είχε προηγηθεί το Σάββατο η σύλληψη της δημοσιογράφου, Μαρίας Ζαχαράκη, του τηλεοπτικού σταθμού Open, από δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.
«Μου είπαν ότι είσαι σε στρατιωτική και απαγορευμένη περιοχή και με συνέλαβαν το απόγευμα του Σαββάτου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δήλωσε η Μαρία Ζαχαράκη, μιλώντας στο Open.

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στην Τουρκία καταδικάζει τη σύλληψη δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως 9 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από την τουρκική πλευρά.
Με ανάρτησή της στο Twitter η Ενωση καταγγέλλει πως στην ίδια περιοχή εργάζονται και Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι όμως δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τους ξένους.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή της αναφέρεται:
Καταδικάζουμε τη σύλληψη ξένων ανταποκριτών σε στρατιωτικά σημεία, ενώ εργαζόμενοι τουρκικών μέσων στα ίδια σημεία δεν συλλαμβάνονται. Το επιχείρημα πως πρόκειται για «σημείο υψηλής ασφαλείας» μοιάζει κάπως προκατειλημμένο δεδομένου του ότι έχουν επίσης συλληφθεί Τούρκοι που εργάζονται σε ξένα μέσα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις εθνικότητες των συλληφθέντων. Κατά πηγές, μεταξύ αυτών είναι και ένας Βρετανός ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη.