ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Να μην συνηθίσουμε...

Γράφει ο Σπύρος Γκανέτσος*

Οι εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες από τον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πραγματικά απογοητευτικές για το επίπεδο της κοινωνίας μας. «Αγανακτισμένοι» πολίτες παίρνουν το νόμο στα χέρια τους δέρνοντας δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΚΟ. Στον Έβρο βλέπουμε..
πολίτες πλάι πλάι με το στρατό και τα ΜΑΤ να οπλοφορούν και να απωθούν κατατρεγμένους ανθρώπους, ανάμεσα τους οικογένειες με παιδιά. Λίγες μέρες πριν, είδαμε τις εικόνες ντροπής απο τη Μυτιλήνη με νησιώτες να μην αφήνουν πρόσφυγες να αποβιβαστούν από τη βάρκα και να κάνουν σεξιστικά σχόλια με απαράδεκτες βρισιές σε έγκυες γυναίκες.
Είναι πολυ λογικό, όμως, να οξύνονται τα συνητηρητικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας όταν βλέπει πρώτα από το ίδιο το κράτος το λιμενικό σώμα να δημιουργεί κυματισμό για να βουλιάξει βάρκα με πρόσφυγες. Όταν οι οδηγίες που έχουν τα ΜΑΤ και ο στρατός είναι να ξυλοφορτώνουν και να ξεγυμνώνουν πρόσφυγες και μετανάστες για παραδειγματισμό. Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης συνομιλεί σε πάνελ με πρόσφυγα και του λέει «Γιατί έρχεσαι ? Δεν σε θέλουμε εδώ». Όταν η ίδια η κυβέρνηση, δηλαδή, παραβιάζει τους νόμους λέγοντας σε πρόσφυγες «δεν σε θέλουμε εδω» χωρίς να έχει γίνει εξέταση για άσυλο, όταν παγώνει το άσυλο και καταργεί τα επιδόματα των προσφύγων που χρηματοδοτεί η ΕΕ σε ένα ρατσιστικό κρεσέντο, τότε πως η ίδια η κοινωνία να μην επιδείξει αντίστοιχη συμπεριφορά;
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να πει οτι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εχει προηγούμενη εμπειρία. Γιατί αντίστοιχη ρητορική είχε και το διάστημα που ήταν στην αντιπολίτευση και φυσικά όλο το μίσος που εκείνη τάισε της γύρισε μπούμερανγκ όταν πλέον έγινε κυβέρνηση και αναγκάστηκε να διαχειριστεί το προσφυγικό. Αποκορύφωμα οι -δίκαιες σε μεγάλο βαθμό- αντιδράσεις των νησιωτών στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης και η απάντηση της κυβέρνησης με βία και καταστολή από τα ΜΑΤ. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει τακτική. Θα συνεχίσει να θρέφει τις φασίζουσες συμπεριφορές όχι μόνο γιατί πρόσκαιρα την εξυπηρετούν επικοινωνιακά αλλά και γιατί όπως αποδεικνύεται οι ακραίες ιδέες βρίσκονται στον πυρήνα της ιδεολογίας της «κεντροδεξιάς» παράταξης.
Βέβαια το αφήγημα περί «εισβολής» στα σύνορά μας, ενώ μιλάμε για ταλαιπωρημένους ανθρώπους- στην πλειοψηφία τους οικογενείες, έρχεται να επιβεβαιώσει για αλλη μια φορά ότι η ακροδεξιά ρητορική στην πραγματικότητα ξεπλένει τους πραγματικούς υπεύθυνους. Ένα ολόκληρο σύστημα, δηλαδή, που απομύζησε τον πλούτο του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη, με πολέμους σε όποιον αντιστεκόταν δημιουργώντας φτώχια και εξαθλίωση. Ένα σύστημα που αφήνει ανεξέλεγκτα τις μεγάλες πολυεθνικές να ρυπαίνουν περιβάλλον στο βωμό του μεγάλου κέρδους κάποιων λίγων κι εκλεκτών. Κι όταν η ρύπανση του περιβάλλοντος, φέρνει την κλιματική κρίση και την κατακόρυφη άνοδο της θερμοκρασίας σε πολλές γωνιές του πλανήτη τότε το ίδιο σύστημα που γέννησε αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει σαν εχθρούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σε θερμοκρασίες 50 βαθμών κελσίου. Η ΝΔ , λοιπόν, δεν θέλει να βάλει στο κάδρο τίποτα από όλα αυτά γιατί είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται καλύτερα από τον καθένα τις αδικίες αυτού του κόσμου. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ξεκάθαρα στη ΔΕΘ ότι «η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση» .
Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτές τις συνθήκες «ζουγκλοποίησης» της κοινωνίας μας, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ ο ελληνικός λαός να απαντήσει με περισσότερη ανθρωπιά, περισσότερη αλληλεγγύη, να διεκδικήσει από τους πολιτικούς του λύσεις σε ευρωπαικό επίπεδο και φυσικά να κοιτάξει στα μάτια τον αληθινό «εχθρό» που δεν είναι κανείς άλλος πέρα από αυτούς που τον οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση και όχι φυσικά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σπύρος Γκανέτσος είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ