ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Το Ακραίο Κέντρο και ο Ρινόκερος

Ξέρετε, δεν γίνεται κανείς ακροδεξιός επειδή ξυπνάει ενα πρωί, φιλάει το κάδρο του Πατακου και καταδικαζει τις αμβλώσεις. Ακροδεξιός γινεται οταν μιλαει σαν τέτοιος. Οταν αρχιζει να υιοθετεί τις προτεραιότητες του. Οταν αρχίζει να βλέπει τον κόσμο σε κάποια πράγματα όπως αυτός. Οχι σε όλα. Αλλα στα κρίσιμα.
Έτσι και σήμερα το ίντερνετ εχει γεμίσει απο κραυγές ανθρώπων που περνιούνται για φιλελεύθεροι ή..
μπορεί και να είναι σε αλλα ζητήματα. Αλλα το προσφυγικό τους εχει τραβήξει απο την άλλη. Και σίγουρα θα διαβάσουμε απο τους ίδιους σε λίγες μερες σχόλια υπερ του νομοσχεδίου του Μητσοτάκη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Είναι αυτό που εχει καταγράφει στην βιβλιογραφία ως το "Ακραίο Κέντρο". Και σήμερα είναι μπροστά μας. Ειναι οι άνθρωποι που επειδή δεν μπορουν να χλευασουν τον πνιγμό ενος παιδιου, ρίχνουν την ευθυνη στους γονεις που το εβαλαν στη βαρκα. Λες και υπηρχε καλύτερη λυση που αυτοι την ήξεραν. Ειναι αυτο το Ακραιο Κεντρο που κραζει οσους ειναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες αλλα δεν νιώθει την αναγκη να πει κατι για αυτούς που ασχημονουσαν κατα των ανθρώπων στη βαρκα χτες στη Λεσβο. Βλεπετε: οι προτεραιοτητες.
Δεν ειναι το θέμα η διαχείριση του προσφυγικού. Ειναι το πως μιλας για αυτο. Ακομα και μεταξυ δυο ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν τα σύνορα κλειστά και να μην περασει κανενας μεσα, υπαρχει μεγαλη διαφορα αν ο ενας το λεει ξερνοντας μισος προς τους ιδιους τους πρόσφυγες και οσους τους στηριζουν ενω ο αλλος ως αναγκαίο κακο.
Ζούμε τον Ρινόκερο του Ιονέσκο. Ζούμε τη στιγμή που κανονικοι άνθρωποι γύρω μας αρχιζουν να μιλαν σαν φασιστες, να αντιδρούν σαν φασίστες, να προτεραιοποιουν σαν φασίστες. Γίνονται ακραίοι. Όλοι γίνονται κατι που μεχρι πριν θα ήταν παράλογο. Αλλά όσο γεμίζει ο τόπος απο Ρινόκερους, τοσο πιο λογικό φαίνεται να γίνεις κι εσύ έτσι. Και το παράλογο είναι το να παραμείνεις όπως είσαι τώρα. Ολοι μετριόμαστε. Ψυχραιμία. Το Μέλλον διαρκεί πολύ.

- από το fb του Σταύρου Παναγιωτίδη 
 (συγγραφέας, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ως προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού 2015-2019 και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ)



ταύρος Παναγιωτίδης, προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού