ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Το ΦΕΚ για το «ξήλωμα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σαββατιάτικα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που προβλέπει συγκεκριμένα ασυμβίβαστα για την επιλογή του πρόεδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οδηγεί στο «ξήλωμα» της εν λόγω Επιτροπής με την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου. Θυμίζουμε ότι η επιστημονική επιτροπή της Βουλής έκρινε μη σύννομη την απομάκρυνση που αντιτίθεται και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Στο ΦΕΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά:..

«Η ιδιότητα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του μέλους (τακτικού ή αναπληρωματικού) της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ασυμβίβαστη με την οποιαδήποτε μορφής κατοχή θέσης ή ανάθεση καθηκόντων ή απόσπαση ή άλλως απασχόληση στο γραφείο του πρωθυπουργού ή σε γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ή σε γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή σε πολιτικό γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ή σε γραφείο Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου, για μια πενταετία μετά την λήξη της εν λόγω κατοχής θέσης ή της ανάθεσης ή της απόσπασης ή της απασχόλησης αντιστοίχως , συμπεριλαμβανομένων της απόσπασης υπαλλήλου ή της κατοχής θέσης μετακλητού υπαλλήλου, συμβούλου, συνεργάτη ή έμμισθου/άμισθου προϊστάμενου σε ένα από τα ως άνω γραφεία ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Θάνου έχει δηλώσει πως δεν θα παραιτηθεί καθώς με αυτόν τον τρόπο, λέει, θα ήταν σαν να συμπράττει στην παράνομη διάταξη.
Στο μεταξύ, ακόμα δεν έχει υπάρξει αντίδραση της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου κ. Βεστάγκερ στις επιστολές της Ελληνικής Επιτροπής. Η ευρωπαία επίτροπος έχει μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την κυβερνητική ενημέρωση να αναφέρει απλώς ότι «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά την κ. Βεστάγκερ για όλα τα θέματα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως γράφει το tvxs, ενδεχομένως να προσφύγουν δικαστικά.
Πάντως η δημοσίευση του ΦΕΚ και η αναδρομική ισχύς των ασυμβιβάστων που επεξηγούνται σε αυτό, οδηγούν τη Β. Θάνου εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού.