ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Πώς (δεν) ψήφισαν Brexit οι Βρετανοί

Τι έκανε η Ουαλία - Τι στήριξε η Σκωτία - Γιατί η Βόρειος Ιρλανδία έστειλε ξεχωριστό μήνυμα - Σε ποιες περιοχές της αγγλικής επαρχίας κυριάρχησε το Leave (XAΡΤΗΣ)

Πάντα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, σε τέτοιου είδους αναλύσεις, το μόνο που μπορείς να πετύχεις κάνοντας αποτίμηση ενός αποτελέσματος κάλπης προτού καν κοπάσει η σκόνη που σηκώθηκε είναι να εκτεθείς. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να καταλογίσεις ευθύνες εάν δεν έχεις καταλάβει πώς ψήφισε ο κόσμος.
Και αυτό μπορείς να το πετύχεις μόνο εάν ρίξεις μια ματιά και στη συνέχεια μελετήσεις τα στοιχεία που δείχνουν το πού πήγαν οι ψήφοι και από ποιους. Για την Ιστορία το τελικό αποτέλεσμα, όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 9 π.μ. της Παρασκευής 24 Ιουνίου ήταν: 16.141.241 ψήφοι για το Remain, 17.410.742 για το Leave. Το Brexit πέρασε με 1.269.501 ψήφους διαφορά.Στη Μεγάλη Βρετανία ψήφισαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο οι διάφορες χώρες μεταξύ τους. Το ίδιο και οι διάφορες περιοχές, μέσα στις χώρες. Διαφορετικό.. αποτέλεσμα για την Αγγλία, εντελώς διαφορετικό για τη Σκωτία.
Και διαφορετικό για τους ουρανοξύστες του Λονδίνου που ψήφισε μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, διαφορετικό για τις αγροτικές και ημι-βιομηχανικές περιοχές των Μίντλαντς, διαφορετικό για τα παραθαλάσσια θέρετρα του αγγλικού νότου.
Με βάση τις πρώτες αναλύσεις που μετέδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ, ιδού πώς ψήφισαν οι Βρετανοί στο ιστορικό δημοψήφισμα του Brexit:

Ο χάρτης του Νησιού, με μπλε το Remain και με κόκκινο το Leave
  • Λονδίνο/ Remain 59,94%, Leave 40,06%
  • Ανατολικά Μιντλαντς/ Leave 56,76%, Remain 43,24%
  • Δυτικά Μίντλαντς/ Leave 59,11%, Remain 40,89
  • Γιόρκσαϊρ/ Leave 58,37%, Remain 41,63%
  • Βορειοανατολική Αγγλία/ Leave 58,64%, Remain 41,36%
  • Βορειοδυτική Αγγλία/ Leave 53,82%, Remain 46,18%
  • Νοτιοανατολική Αγγλία/ Leave 52,29%, Remain 47,71%
  • Νοτιοδυτική Αγγλία (και Γιβραλτάρ)/ Leave 52,14%, Remain 47,86%
  • Β. Ιρλανδία/ Remain 55,78%, Leave 44,22%
  • Σκωτία/ Remain 62%, Leave 28%
  • Ουαλία/ Leave 52,53%, Remain 47,47%
Δύο περιοχές που έχουν ξεχωριστή σημασία είναι η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία. Χώρες στις οποίες οι ψηφοφόροι τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και που ήδη οι πολιτικοί τους άρχισαν να μιλούν για δημοψηφίσματα εντός των τειχών για να καθοριστεί το μέλλον τους.
Στη Βόρεια Ιρλανδία οι ηγέτες του Σιν Φέιν επεσήμαναν ότι η ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έρχεται σε δυσαναλογία με το αποτέλεσμα σε όλη την επικράτεια και ανοίγει τον δρόμο για ένα δημοψήφισμα απόσχισης και ένωσης με την Ιρλανδία!
Στη Σκωτία, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον, ξεκαθάρισε ότι «ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», παρέπεμψε έτσι σε ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κανείς δεν θέλει να αποφασίσει ο Ντέιβιντ Κάμερον για αυτούς. Εξάλλου, βασικό επιχείρημα των Σκωτσέζων στο προ διετίας δημοψήφισμά τους για την παραμονή ή όχι στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η συμμετοχή στους κόλπους της ΕΕ. Τώρα;
Ο καιρός θα δείξει…

- πηγή: protagon