ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Της ΤΤΙP το κάγκελο

Μια συμφωνία που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Επειδή δεν ξύνουμε όλοι πατσές στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, ορίστε τι έγραφα για την περιβόητη TTIP στο “Provocateur” πριν από ενάμιση χρόνο, τον Νοέμβριο του 2014:
«Εντάξει τώρα, διαβάζεις για έναν "Διατλαντικό Συνεταιρισμό Εμπορίου και Επενδύσεων" και είσαι έτοιμος να πας για ύπνο. Δεν μας παρατάς ρε φίλε που θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με αυτή την αηδία, ενώ γίνεται τέτοιος χαμός με τον Σεφερλή; Άμα σου πω όμως ότι εξαιτίας του Διατλαντικού Συνεταιρισμού κλπ. κλπ. (TTIP για συντομία) μπορεί είτε να χάσεις τη δουλειά σου, είτε να γίνεις πλουσιότερος κατά 545 ευρώ, τότε μάλλον θα τα τεντώσεις τ' αυτιά. Κι άμα προσθέσω ότι το TTIP μπορεί να κάνει μαντάρα τις.. εκλογικές ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ, τότε είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσω την προσοχή σου. Και δεν χρειάζεται να είσαι ο Άδωνις Γεωργιάδης...
Καλά, θα μου πείτε, δεν έχουμε ήδη ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ; Έχουμε θα σας απαντήσω κι έχουν πέσει και οι δασμοί και δουλεύει το πράγμα. Αλλά υπάρχουν ακόμη εν λειτουργία τα ΝΤΒ, δηλαδή τα Non-Tariff Barriers, οι κάθε είδους δηλαδή κανονισμοί που δυσκολεύουν τις διάφορες εταιρείες. Στα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, ισχύουν άλλες προδιαγραφές ασφαλείας για την από εδώ ακτή του Ατλαντικού και άλλες για την από εκεί που κοστίζουν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων στις εταιρείες οχημάτων. Το ξεμπερδεύεις αυτό το ζήτημα και διευκολύνεται το εμπόριο και κονομάνε όλοι σύμφωνα με το σχέδιο. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφεληθεί κατά 119.000.000.000 ευρώ το χρόνο και οι ΗΠΑ κατά 95.000.000.000 ευρώ, ενώ θα κερδίσει και η παγκόσμια οικονομία άλλα 100.000.000.000 ευρώ. Επίσης κάθε Ευρωπαϊκή οικογένεια θα αποκομίσει 545 ευρώ από την TTIP, αν δεν γίνει καμιά στραβή στη διαδρομή. Και βάζεις και την Κίνα στη γωνία, να αναρωτιέται γιατί την πάτησε.

Και καλά θα μου ξαναπείτε, μόνο ομορφιές έχει το ΤΤΙΡ; Κανένα άσχημο δεν προκύπτει; Προκύπτουν και παραπροκύπτουν και άμα πιστέψουμε τους πολέμιούς του, δεν θα πάθουμε μικρή, θα πάθουμε μεγάλη ζημιά. Η συμφωνία, για παράδειγμα, μπορεί να αποσταθεροποιήσει ένα σωρό επιχειρήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Ενδέχεται επίσης να οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους. Κι ακόμη χειρότερα, επειδή η Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφωθεί με πολλούς από τους κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ, ίσως μας προκύψουν μερικά δυσάρεστα στη γηραιά ήπειρο. Τέρμα, για παράδειγμα, οι περιορισμοί στη χορήγηση ορμονών και αντιβιωτικών στην κτηνοτροφία, τέρμα οι απαγορεύσεις στους μεταλλαγμένους οργανισμούς. Και το σημαντικότερο: θα μπει στη ζωή μας το ISDS!

Ναι, το ξέρω, σας έπρηξα με τα αρχικά. Μείνετε μαζί μου όμως, τα τελευταία είναι. Το ISDS, λοιπόν, είναι η Διευθέτηση Διαφορών Ανάμεσα σε Κράτη και Επενδυτές και έρχεται να προστατεύσει όσους επενδύουν λεφτά σε χώρες κατά το μάλλον ή ήττον αποσταθεροποιημένες. Αν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών λάβουν αποφάσεις που δεν αρέσουν στους επενδυτές, τότε αυτοί έχουν το δικαίωμα μέσω του ISDS να ζητήσουν αποζημιώσεις στα διεθνή και όχι στα τοπικά δικαστήρια. Για παράδειγμα; Για παράδειγμα, τόλμησε η Αίγυπτος να ανεβάσει τον βασικό μισθό μετά την "αραβική άνοιξη" και εισέπραξε μια μηνυσάρα από εταιρεία που ζήτησε αποζημίωση 70.000.000 ευρώ. Ακόμη και σε μια αγορά σχετικά σταθερή όπως η Αυστραλία, όταν διανοήθηκε η κυβέρνηση να ξεφτιλίσει τα πακέτα των τσιγάρων έφαγε μήνυση μέσω ISDS για αποζημίωση!

Υ.Γ.: Οι υπέρμαχοι του TTIP επιμένουν ότι το ISDS είναι για να εφαρμόζεται σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις και δεν πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών και καλόν είναι να μην το φοβόμαστε και πάει λέγοντας. Αλλά άμα δώσεις θάρρος στον χωριάτη...»

Αυτά έγραφα λοιπόν και φτάσαμε πλέον να τα βλέπει κι αυτόν ο τυφλοπόντικας ο Ολάντ. Διότι απ’ την TTIP θα επωφεληθούν μόνο οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες (η ραχοκοκαλιά δηλαδή της Γαλίας, αλλά και της Ιταλίας και της Ισπανίας) θα φάνε χώμα. Και όσο υπάρχει ακόμη δημοκρατία, κάποιος θα πρέπει να δώσει λογαριασμό στους ψηφοφόρους γιατί μπήκε η ζωή τους στον κουβά και αρνείται πεισματικά να εξέλθει!

- από το newpost