ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Προστατέψτε τους εργαζόμενους από τις πτωχεύσεις

Τι λένε 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Να βελτιωθεί με ουσιαστικό τρόπο η νομοθετική πρόβλεψη για την αλληλέγγυα ευθύνη των φυσικών προσώπων εταιριών που πτωχεύουν ή συγχωνεύονται, έναντι των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών και εν τέλει εξωθούνται στην ανεργία και χάνουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, ζητούν 36 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Με τροπολογία – προσθήκη στο άρθρο 50 του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οι 36 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, τονίζουν ότι επιβάλλεται να παρασχεθεί αποτελεσματική προστασία σε χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εν μέσω κρίσης πλήττονται ευθέως από τις συνέπειες της παύσης λειτουργίας ή της ενοποίησης πολλών και.. διαφόρων επιχειρήσεων.
Για το λόγο αυτό προτείνουν στον Γιώργο Κατρούγκαλο να μην επιμένει να θέτει ως όρο για την ικανοποίηση των εργαζομένων την προηγούμενη έκδοση εκτελεστών δικαστικών αποφάσεων, καθώς οι απαιτήσεις των τελευταίων είναι αυταπόδεικτες και αφορούν σε δεδουλευμένες αποδοχές και οφειλόμενες αποζημιώσεις.

Από την περιουσία των μετόχων

Παράλληλα, ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να αναγνωρίσει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους και από την προσωπική περιουσία των μετόχων ή εταίρων κεφαλαιουχικών εταιριών με ποσοστό συμμετοχής άνω του 10%, όπως ήδη συμβαίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία, που μπορούν να στραφούν κατά φυσικών προσώπων για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τους.
Ειδικώς δε για την περίπτωση των πτωχεύσεων νομικών προσώπων, οι 39 βουλευτές προτείνουν να θεσπιστεί η δυνατότητα να ασκούν οι εργαζόμενοι αγωγές κατά φυσικών προσώπων, όπως προέδρων, διαχειριστών και μετόχων, μετά την επαλήθευση των απαιτήσεών τους από τον εκάστοτε σύνδικο της πτώχευσης και πάντως εντός του πενταετούς χρόνου παραγραφής.
 
- συνέχεια στο agelioforum