ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

3η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο γγ του ΟΗΕ Ban Ki-moon κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις, τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες να προστατεύσουν την ανεξαρτησία των ελεύθερων Μέσων. Επειδή δίχως το βασικό αυτό δικαίωμα, οι λαοί είναι λιγότερο ελεύθεροι και με μικρότερη ισχύ. «Με την Ελευθερία του Τύπου μπορούμε να συνεργασθούμε όλοι μαζι για ένα κόσμο αξιοπρέπειας και ευκαιριών για όλους».
To σύνθημα για το 2016: Πρόσβαση στις Πληροφορίες και Δομικές Ελευθερίες-Αυτό είναι το Δικαίωμά Σου!
Για πρώτη φορά, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (WPFD) ανακηρύχθηκε από την.. Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1993, με πρόταση της UNESCO. Από τότε καθιερώθηκε η 3η Μαΐου ως ημερομηνία ανάμνησης της Διακήρυξης  Declaration of Windhoek .
H Declaration of Windhoek αποτελεί διακήρυξη διαφύλαξης της Ελευθερίας του Τύπου που συντάχθηκε  με βάση τις αρχές που έθεσαν ως γενική προϋπόθεση Αφρικανοί δημοσιογράφοι στη δ σεμιναρίου της διάρκεια UNESCO για την προώθηση της «Ανεξαρτησίας του Τύπου και του Πλουραλισμού που είχε γίνει στο Windhoek, της Ναμίμπια, από 29 Απριλίου ως 3 Μαϊου 1991.

Η Παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας Τύπου για το 2016 συμπίπτει με τα σημαντικά γεγονότα:
* Την 250ή επέτειο του πρώτου νόμου για την ελευθερία των Πληροφοριών, που εφαρμόστηκε στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
* Την 25η επέτειο της διακήρυξης του Windhoek

Η σημερινή ημέρα, έχει τρεις βασικούς στόχους:
  • Την ελευθερία της πληροφόρησης ως ανθρώπινο δικαίωμα.
  • Προστασία του Τύπου και των Μέσων από κάθε μορφής Λογοκρισία.
  • Διασφάλιση των δημοσιογράφων «online και offline »