ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

«Μετά τον Εμφύλιο» στο Art Cafe Αστραδενή

Τα σεμινάρια πάνω στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου των Προκόπη Παπαστράτη και Μιχάλη Λυμπεράτου, οι εκδόσεις ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και το Art Cafe Αστραδενή στην πόλη της Λιβαδειάς, σας προσκαλούν την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 19:00, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Λυμπεράτου, με τίτλο: «Μετά τον Εμφύλιο»
Το βιβλίο παρουσιάζουν:
Προκόπης Παπαστράτης, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Νάσος Μπράτσος. δημοσιογράφος,
Σταύρος Καλλώνης, εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ
Μελετώντας τα γεγονότα του παρελθόντος επιδιώκουμε να κατανοήσουμε (και σε ένα βαθμό να ξορκίσουμε) γεγονότα του παρόντος τα οποία απ’ ότι φαίνεται κινούνται σε μια κυκλική εναλλαγή στην πορεία του ιστορικού χρόνου.
Η πρώτη φάση της περιόδου 1950-1960 που μας περιγράφει ο Μιχάλης Λυμπεράτος στο .. νέο βιβλίο του ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ, από ένα παιχνίδι της τύχης, εμφανίζει εντυπωσιακές αναλογίες και ομοιότητες με τη σημερινή κοινωνικοπολιτική συγκυρία, και κάνει προφανές ότι τα βαθύτερα αίτια των παρόντων προβλημάτων έχουν τις απαρχές τους στην τότε εποχή.
Παρουσιάζει απ’ τα πρώτα βήματά τους, τη γέννηση αρνητικών κοινωνικών και οικονομικών νοοτροπιών που παραμένουν μέχρι σήμερα ισχυρές και αμετάβλητες. Η λογική της αναμονής της «βοήθειας» και της καλής προαίρεσης από την αλλοδαπή είχε τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα τότε με το σχέδιο Μάρσαλ, όσο και σήμερα, με τα φαινόμενα αφελούς ευρω-λαγνείας που κυριάρχησαν. Τα διαθέσιμα ιστορικά παραδείγματα δεν βοήθησαν δυστυχώς να μεταβληθούν οι κρατούσες αρνητικές νοοτροπίες ούτε να μην επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος.
Ένα βιβλίο γραμμένο απλά και κατανοητά, με εξαντλητική επιστημονική τεκμηρίωση, πολύτιμο εφόδιο στη βιβλιοθήκη κάθε σκεπτόμενου πολίτη που επιδιώκει να κατανοήσει τα γεγονότα της τρέχουσας πραγματικότητας στη χώρα μας.
Εκδόσεις: ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
Art Cafe Αστραδενή, Ι. Λάππα 9 Λιβαδειά, τηλ: 22611 00920 http://toartcafe.blogspot.com