ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Επίθεση καθεστωτικών σε έλληνες δημοσιογράφους στην Αίγυπτο



Θύματα επίθεσης στους δρόμους του Καϊρου έπεσαν το πρωί της Τετάρτης ο φωτορεπόρτερ του «Βήματος», Γιώργος Μουτάφης και ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Καθημερινή» στο Κάιρο Πέτρος Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία) όταν επιχείρησαν να περάσουν από τις γραμμές των καθεστωτικών διαδηλωτών.

Οι συγκεντρωμένοι -που εκτιμούν πως για την κατάσταση στην Αίγυπτο ευθύνονται τα ΜΜΕ- επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο και τον φωτορεπόρτερ με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν ευτυχώς ελαφρά.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου μαχαιρώθηκε στο πόδι και χτυπήθηκε με γκλοπ στο κεφάλι από τους υποστηρικτές του καθεστώτος και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

«Φωτογράφιζα τις πρωινές συγκρούσεις μπροστά από το αιγυπτιακό μουσείο, όταν ξαφνικά, με τράβηξαν προς το μέρος τους οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ και άρχισαν να με χτυπούν. Με τελάρα, ξύλα, γροθιές», διηγείται ο Γιώργος Μουτάφης. «Mubarak is not a problem.You are» (Ο Μουμπάρακ δεν είναι πρόβλημα. Εσείς είστε), μου είπε ένας και με το μαχαίρι που κρατούσε μου έκοψε το λουρί της φωτογραφικής μηχανής. Κι ενώ ήμουν στο έλεός τους για περίπου 5 λεπτά, εδέησαν οι στρατιώτες που βρίσκονταν ελάχιστα μέτρα από το σημείο να έρθουν και να με τραβήξουν»...



Η περιπέτεια του Γιώργου Μοουτάφη όμως δεν τελείωσε εκεί. «Με οδήγησαν σε ένα κρατητήριο, κάμποσα μέτρα από το σημείο της επίθεσης. Εκεί μάλιστα μου επέστρεψαν οι στρατιώτες τις φωτογραφικές μηχανές και τα χαρτιά μου, πλην του κινητού, που μου είχαν κλέψει οι διαδηλωτές».

Στο ίδιο μπουντρούμι ο Γιώργος Μουτάφης συναντήθηκε και με τον απεσταλμένο της «Καθημερινής», ο οποίος χτυπήθηκε το πρωί, ευτυχώς επίσης όχι σοβαρά. Ο φωτορεπόρτερ που μετρά ήδη έξι μέρες στο Κάιρο, σημειώνει ότι «από την ημέρα του διαγγέλματος του Μουμπάρακ έχουν ξεκινήσει οι αγριότητες. Μέχρι τότε, την Τρίτη, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές ήταν ιδιαίτερα φιλικοί με τους δημοσιογράφους».

Διαμαρτυρίες ξένων ΜΜΕ

Δεν είναι τυχαίο ότι από την Τετάρτη το θέμα της αντιμετώπισης των ξένων δημοσιογράφων από τις αρχές αλλά και τους φιλικούς προς το καθεστώς διαδηλωτές, μνημονεύεται στις ανταποκρίσεις σχεδόν όλων των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων. Δημοσιογράφοι του CNN χτυπήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της αντι-διαδήλωσης των υποστηρικτών του αιγύπτιου προέδρου, ενώ το θέμα τονίζεται σε κάθε σύνδεση του αμερικανικού δικτύου με το Κάιρο.

Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση στην Αλεξάνδρεια, όπου διαμένουν επίσης πολλοί Ελληνες όπως και στο Κάιρο το οποίο έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα την Πέμπτη το πρωί είναι ήρεμο, η πόλη φαίνεται να έχει βρει τους ρυθμούς της και δεν παρατηρούνται επεισόδια.


Πηγή tovima.gr και
kathimerini.gr