ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Το μέλλον του Τύπου είναι εδώ;

Κυκλοφόρησε η Daily, η πρώτη εφημερίδα αποκλειστικά για iPad

του Βαγγέλη Κορωνάκη / athensvoice.gr

Μια νέα εποχή στον Τύπο ανατέλλει! Ή μήπως πρόκειται για μια πολυδιαφημισμένη φούσκα που θα πνιγεί σύντομα στο χείμαρο της ιντερνετικής πληροφορίας - άλλη μια αποτυχημένη επένδυση του γενναίου νέου ψηφιακού κόσμου;
H Daily, με καθυστέρηση δύο εβδομάδων από την προγραμματισμένη της κυκλοφορία στον κυβερνοχώρο παρουσιάστηκε την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας από τον Αυστραλό μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ και τον αντιπρόεδρο ιντερνετικών υπηρεσιών της Apple Έντι Κιου (ο Στιβ Τζομπς εγκατέλειψε την εταιρία προ ημερών λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας)
Είναι η πρώτη εφημερίδα που γράφεται και στήνεται αποκλειστικά για το iPad, το ψηφιακό παιχνιδάκι της Apple που κατάφερε να επαληθεύσει τη διαχρονική κατηγορία κατά του marketing και του καπιταλισμού γενικότερα, ότι «δημιουργεί ανάγκες», δημιουργώντας όχι μόνο μια νέα κατηγορία ψηφιακών συσκευών αλλά και την.... ακαταμάχητη επιθυμία να αποκτηθεί από 15 περίπου εκατομμύρια καταναλωτές τους δέκα πρώτους μήνες από την παρουσιασή του, και κάνοντας τους ανταγωνιστές να τρέχουν αγώνα δρόμου για να παρουσιάσουν τα δικά τους copy cat προϊόντα.
Η Daily, όχι μόνο δεν έχει σχέση με χαρτί αλλά το περιεχόμενό της δεν είναι διαθέσιμο ούτε καν στο website της! Δεν πρόκειται δηλαδή γι’ αυτό που γνωρίζουμε σαν μια ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας αλλά για μια κανονική εφημερίδα που όμως «κατεβαίνει» ολόκληρη καθημερινά στη συσκευή μας.
Ήδη 100 δημοσιογράφοι εργάζονται αποκλειστικά για την Daily ενώ το περιεχόμενό της θα περιλαμβάνει πρωτογενές υλικό και από δημοσιογράφους των υπόλοιπων εντύπων της αυτοκρατορίας του Μέρντοχ όπως των New York Post και Wall Street Journal, αλλά και άλλων όπως των New York Times, New Yorker και Atlantic. Οι κάτοχοι συσκευών iPad και μόνο θα μπορούν να αγοράζουν συνδρομές στην τιμή των 14 σεντς την ημέρα, 99 σεντς την εβδομάδα ή 40 δολαρίων το χρόνο. Οι πρώτες δύο εβδομάδες προσφέρονται δωρεάν.Η εφημερίδα θα «κυκλοφορεί με έως και 100 σελίδες την ημέρα, θα μπορεί να βγάζει έκτακτα νέα ενώ τα άρθρα θα μπορούν να «μοιραστούν» σε twitter, facebook κλπ
Ο πρώτος τίτλος της νέας εφημερίδας ήταν «Ο Έκπτωτος Φαραώ» και το ρεπορτάζ του κεντρικού θέματος περιελάμβανε φωτογραφίες 360 μοιρών από τις ταραχές στην Αίγυπτο και βίντεο.

Ο Μέρντοχ είπε ότι για να γίνει βιώσιμο το εγχείρημα θα πρέπει να φτάσει τους 1 εκατομμύριο συνδρομητές. Το κόστος είναι περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα και βέβαια στα έσοδα θα συμβάλουν και οι πωλήσεις διαφημίσεων.
Μετά τα δύο πρώτα χρόνια αποκλειστικής διάθεσης από το iPad η εφημερίδα θα αρχίσει να διατίθεται και από τις άλλες ταμπλέτες των ανταγωνιστών.
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε και αν η Daily θα γίνει διαθέσιμη στο ελληνικό Applestore, και με δεδομένο ότι το iPad άρχισε να πωλείται στην Ελλάδα μόλις την περασμένη Παρασκευή, μάλλον η ελληνική αγορά δεν είναι πρώτης προτεραιότητας.


- πάρτε μια μυρουδιά για τη λειτουργία της Daily στο youtube.com
-διαβάστε και την ενδιαφέρουσα άποψη του Θ. Γεωργακόπουλου στο georgakopoulos.org