ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Δημοσκόπηση Alco: Το 77% βλέπει συγκάλυψη για τα Τέμπη


Κόλαφος για την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη είναι η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALPHA, που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης, έναντι 12% που απάντησε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ενώ ποσοστό 12% είπε δεν ξέρω /δεν απαντώ.

Εξίσου ενδεικτικό για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών είναι και το πώς απάντησαν στο ερώτημα «εμπιστεύεστε πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου τη δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το 38% είπε καθόλου, το 29% λίγο, έναντι 22% αρκετά, 5% πολύ. Ποσοστό 6% είπε δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Alco

Το έλλειμα εμπιστοσύνης στην πολιτεία αποτυπώνεται και στο τρίτο ερώτημα της δημοσκόπησης για το αν πιστεύουν ότι μετά τα Τέμπη έχουν γίνει όσα πρέπει να για να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία. Εδώ συντριπτικό ποσοστό 77% απάντησε «όχι», έναντι 9% «ναι» και 14% που είπε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Στο ερώτημα «θεωρείτε ότι από το συνέδριο του ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος;» το 36% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου απάντησε «ενισχυμένος», 37% «το ίδιο» και 23% «αποδυναμωμένος» Ανάμεσα σε αυτούς που λένε ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 57% λέει «ενισχυμένος», 21% «το ίδιο» και 21% «αποδυναμωμένος».

Ενδιαφέρον έχει και το πώς απάντησαν στην ερώτηση για το κατά πόσον θα επηρεαστεί η ψήφος τους στις Ευρωεκλογές από τα θέματα: μη κρατικά πανεπιστήμια, αγροτικές κινητοποιήσεις και γάμος ομόφυλων ζευγαριών.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. είναι σταθερά πρώτη με ποσοστό 27,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση με 10,5% πίσω απ' το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που συγκεντρώνει 11,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9% και η Ελληνική Λύση με 6,4%. Η Νίκη ακολουθεί στην 6η θέση με 3,6%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται εκτός Βουλής.