ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο Σόιμπλε...


Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών. Ο πολιτικός του CDU που συνέδεσε το όνομά του με την σκληρή πολιτική της λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Στην Ελλάδα αλλά και γενικά στην Ευρώπη, ο Σόιμπλε είχε δεχθεί κριτική για τη στάση του στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, καθώς επέμενε σε μία στρατηγική συνεχούς λιτότητας.
Πίεσε για αυστηρότερους κανόνες ώστε να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα κρατικά ελλείμματα, ενώ όταν η πρώτη αριστερή ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξελέγη το 2015 με την υπόσχεση να καταργήσει τις επώδυνες περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που απαιτούσαν οι πιστωτές, ο Σόιμπλε υιοθέτησε μια ακόμα πιο σκληρή τακτική. Αργότερα εκείνο το έτος, πρότεινε η Ελλάδα να πάρει ένα πενταετές “τάιμ άουτ” από το ευρώ, αλλά η Μέρκελ έθεσε εκτός συζήτησης το “Grexit“.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942. Ήταν Γερμανός πολιτικός της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag). Ήταν μέλος του Κοινοβουλίου για περισσότερα από 50 χρόνια, από το 1972.
Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγκελαρίας κι έπειτα ως ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών.
Τον Οκτώβριο 1990, ο Β. Σόιμπλε είχε δεχθεί πυροβολισμό από άνδρα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα έκτοτε να κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο.
Από το 1991 έως το 2000, ήταν αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο κοινοβούλιο και από το 1998 έως το 2000 ήταν αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.
Διετέλεσε και πάλι υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ (2005 - 2009), ενώ στη συνέχεια για οκτώ χρόνια ήταν ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών στη δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.