ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

ΕΣΗΕΑ: Να παρέμβει το ΕΣΡ για τα ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια των τελευταίων ημερών


Την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ έφεραν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια, που αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες από διάφορα ΜΜΕ. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει επί του θέματος, και στηλιτεύει την στάση μέσων ενημέρωσης, παρουσιαστών και δημοσιογράφων σε αυτό.
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, που συνήλθε στις 12 Οκτωβρίου 2023, στηλιτεύει την τακτική ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης (τηλεοπτικών και όχι μόνον), που επαναλαμβάνουν και ανακυκλώνουν, μέσω εκπομπών και αναρτήσεων, χυδαίες, σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις.
Η συγκεκριμένη τακτική δεν συνάδει με τις Αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης Ενημέρωσης, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και δημιουργεί εντυπώσεις, που προσβάλουν θεμελιώδεις Αξίες και Δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών.
Το φαινόμενο αυτό, το οποίο δεν αφορά μόνον τα τηλεοπτικά Μέσα, αλλά και ιστοσελίδες, οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται ενημερωτικές, έχει προκαλέσει, ήδη, σε ορισμένες περιπτώσεις την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Παρουσιαστές, οι οποίοι εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι και δημοσιογράφοι –που με τη δημόσια συμπεριφορά τους, έχουν απαρνηθεί ή και εκποιήσει την ιδιότητα αυτή– μετατρέπονται σε κυνηγούς θεαματικότητας και επισκεψιμότητας, με απώτερο σκοπό την αυτοπροβολή τους και την εξασφάλιση της συνέχειάς τους στα Μέσα.
Το ΕΟΔ, ελπίζει ότι το Ε.Σ.Ρ., στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχουν τοποθετηθεί τέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ, θα επιληφθεί του θέματος αμέσως και θα εφαρμόσει το Νόμο.
Καταστάσεις όπως αυτές, που εξελίσσονται και προκαλούν την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέες και ασυμβίβαστες με την Δημοσιογραφική Δεοντολογία.
Ενώ ταυτόχρονα παραπληροφορούν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη, διαμορφώνοντας «επικαιρότητα» με προσωπικά κριτήρια και συμφέροντα.