ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ο Μήτσος Κασόλας σε ένα αφιέρωμα στον «Κόλια»


Το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, η εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» είναι αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Καββαδία. Καλεσμένος της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη, ο.. συγγραφέας Μήτσος Κασόλας.
Ένα αφιέρωμα στον «Μαραμπού», όπως τον αποκαλούσαν φίλοι από τον χώρο των Γραμμάτων, στον «Κόλια», όπως τον προσφωνούσε η οικογένεια του, οι συναυτικοί στα μπάρκα του και οι φίλοι του. Στον «αμαρτωλό» και «καταραμένο» ποιητή που ύμνησε και «εξύψωσε» την δεκαετία του ’30 όλους τους κατατρεγμένους και τους παρίες μιας κοινωνίας. Στην εκπομπή ξεδιπλώνεται η ζωή του Νίκου Καββαδία από το Χαρμπίν της Μαντζουρίας, όπου γεννήθηκε, την Κεφαλονιά και τον Πειραιά των παιδικών του χρόνων, τη δουλειά του ως ασυρματιστής στα καράβια μέχρι και τον θάνατό του, τον Φεβρουάριο του 1975.
Οδηγός στη συζήτηση δυο βιβλία του Μήτσου Κασόλα. Το πρώτο, με τίτλο «Γυναίκα-Θάλασσα-Ζωή», στο οποίο ο συγγραφέας συνομιλεί και καταγράφει τις ιστορίες που του διηγείται ο ποιητής τα Χριστούγεννα του ’74. Το δεύτερο, με τίτλο «Νίκος Καββαδίας – Ο δαίμονας χόρευε μέσα του» περιλαμβάνει συνεντεύξεις που πήρε ο συγγραφέας το 2008 από συναυτικούς του ποιητή. Στην εκπομπή ακούγεται ο Νίκος Καββαδίας να απαγγέλλει δικά του ποιήματα.