ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Αμετανόητη η υπουργός Παιδείας για τη «σφαγή» στα ΑΕΙ


Αμετανόητη η Νίκη Κεραμέως, παρά τη μεγάλη «σφαγή» περίπου 30.000 υποψηφίων των Πανελλαδικών, πανηγυρίζει για τα «ακαδημαϊκά κριτήρια» και πετάει το μπαλάκι των ευθυνών.. στα AEI.
Tο τερατώδες μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, έχει προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων και η υπουργός Παιδείας, ωστόσο, παραμένει αμετανόητη εμφανιζόμενη σήμερα στον φιλόξενο ΣΚΑΪ, όπου δεν δίστασε να δηλώσει: «Θέλουμε φοιτητές, αλλά θέλουμε και αποφοίτους, δεν θέλουμε να εγκλωβίζονται από ένα πανεπιστήμιο από το οποίο δε θα αποφοιτήσουν και να είναι μια ζωή με ένα απολυτήριο λυκείου. Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά μας» για να προσθέσει ότι «τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν».
Πάντως, η Νίκη Κεραμέως, μετά το ξέσπασμα της οργής, φρόντισε προσεκτικά να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στα ίδια τα ιδρύματα επισημαίνοντας ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο.
Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα, τη σχολή της Αρχιτεκτονικής θέλοντας, εμμέσως, να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε και από την επιστολή αριστούχου των πανελλαδικών, ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στη σχολή αν και συγκέντρωσε 20.988 μόρια.
Επανέλαβε, ωστόσο, την μόνιμη άποψη πως όσοι δεν «χωρούν» τα πανεπιστήμια που διαμορφώνει το υπουργείο Παιδείας μπορούν να κατευθυνθούν στα δημόσια ΙΕΚ, «διαφημίζοντας» και θέσεις για web designers, web developers, τεχνικούς τουριστικών επαγγελμάτων που «έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας».
Η υπουργός υπογράμμισε ότι από χθες υπάρχουν δυο επιλογές στο μηχανογραφικό, 1η επιλογή Πανεπιστήμια μέσω Πανελλαδικών, 2η επιλογή το παράλληλο μηχανογραφικό για έγγραφη σε δημόσιο ΙΕΚ και τα παιδιά να ακολουθήσουν το δρόμο της κατάρτισης.

Σφοδρά πυρά

Την ώρα που οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας μεγαλώνουν, η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει την πίεση προς την υπουργό με τον Νάσο Ηλιόπουλο να την κατηγορεί για ένα ανορθολογικό και άδικο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, άσκησε σκληρή κριτική σημειώνοντας ότι πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έχουν πετύχει το ακατόρθωτο: να μην είναι ακόμα γνωστό πόσοι εισακτέοι θα υπάρξουν τελικώς στα ΑΕΙ, από τις 77.415 θέσεις που -παραπλανητικά- είχε ανακοινώσει η υπουργός. Κι αυτό, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που κόβει χιλιάδες αποφοίτους Λυκείου, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν παραδώσει «λευκή κόλλα», όπως μονότονα επαναλάμβανε η κα Κεραμέως και αναπαρήγαγαν οι βουλευτές της ΝΔ, όταν όλοι μαζί ψήφιζαν το σχετικό νόμο - λαιμητόμο. Αντίθετα, κόβονται πολλοί μαθητές με υψηλή βαθμολογία, ακόμα και αριστούχοι!»

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ανάγκη να πληρωθούν όλες οι θέσεις που έχουν εξαγγελθεί για τα ΑΕΙ. Με την ευκαιρία, κατέθεσε στα πρακτικά την επιστολή του μαθητή Διονύσιου Κατάκαλου, του 1oυ πρότυπου λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια, 1838 πάνω από την περσινή βάση, μένει εκτός Αρχιτεκτονικής λόγω της Ελάχιστης Βάσης στο ειδικό μάθημα (σχέδιο), το οποίο επιπλέον είχε διδαχθεί, λόγω της πανδημίας, μόνο δικτυακά.

ΚΚΕ: Νέοι φραγμοί και εμπόδια στους νέους

«Η δημοσιοποίηση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής δείχνει ότι χιλιάδες παιδιά θα αποκλειστούν ακόμα και από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για την είσοδο στα ΑΕΙ, εξαιτίας του απαράδεκτου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Έτσι καταλαβαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ την αναβάθμιση της παιδείας. Με νέους φραγμούς και εμπόδια στις νέες και στους νέους για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ήταν και είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους μαθητές που μπαίνουν στα ΑΕΙ με «λευκή κόλλα», αφού πολλά παιδιά κατέγραψαν υψηλές βαθμολογίες, αλλά αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα να δηλώσουν τα τμήματα και τις σχολές της επιλογής τους», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ «κλείνει το μάτι» στην αγορά της κατάρτισης που βρίσκει νέο πεδίο κερδοφορίας, πατώντας πάνω στην ανάγκη της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της, να πάρει τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον.
Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια των αλλεπάλληλων αρνητικών αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί από τη ΝΔ και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μετατρέψει το Λύκειο σε ένα ψυχοφθόρο εξεταστικό κέντρο που εξοντώνει το μυαλό και την ψυχή της νεολαίας» επισημαίνει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:
 «Το ΚΚΕ απαιτεί έστω την τελευταία στιγμή να ανασταλεί η απαράδεκτη ρύθμιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να στηριχτούν ουσιαστικά όλα τα ΑΕΙ της χώρας, για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για πρόσβαση σε αναβαθμισμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση».
- από efsyn.gr