ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Βασίλη Φίλια

H ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του καθηγητή Κοινωνιολογίας, Βασίλη Φίλια, που πέθανε χθεςσε ηλικία 91 ετών. Ειδικότερα, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση ert.gr/arxeio την εκπομπή «Μονόγραμμα-Βασίλης Φίλιας», του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη.
Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1994, στο οποίο ο Βασίλης Φίλιας αναφέρεται στα χρόνια της Aντίστασης την περίοδο της γερμανικής Kατοχής, στην περίοδο των σπουδών του στην Αθήνα και τη Γερμανία, αλλά και στην ίδρυση της κίνησης του Ομίλου Παπαναστασίου, μαζί με άλλους Έλληνες.. διανοούμενους, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1961. Μιλά επίσης, για την αντιδικτατορική του δράση, μέσα από την οργάνωση Δημοκρατική Άμυνα, της οποίας υπήρξε συνιδρυτής, για τις διώξεις και φυλακίσεις του και για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αναφέρεται στην πολιτική του σχέση με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και στις άλλες δραστηριότητές του. Σχολιάζει τέλος, ιστορικές πολιτικές προσωπικότητες του τόπου, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του Σάκη Καράγιωργα και αναλύει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
Στην εκπομπή προβάλλεται οπτικοακουστικό, φωτογραφικό και έντυπο υλικό.
Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης.