ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Μια ολόκληρη εποχή τελειώνει με κρότο και λυγμούς

Μοιάζει με σεισμό, τόσο δυνατό σαν να μετακινήθηκαν όλες οι πλάκες της Γης. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση υπογράφει Μνημόνιο μία μόλις εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα και το «όχι» του λαού, όταν η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με το δίλημμα υποταγή ή χάος.
Μετά από ατελείωτα μερόνυχτα αγρύπνιας, μετά την αγωνία, μετά τους πολλαπλούς εκ-βιασμούς, μετά την αναμέτρηση του καθενός με τον εαυτό του, ο επίλογος που γράφτηκε στις Βρυξέλλες πυροδοτεί ένα νέο δράμα.
Μια ολόκληρη εποχή τελειώνει με κρότο και μέσα σε πολλούς λυγμούς: η Ευρώπη όπως την ξέραμε, η Αριστερά όπως την ξέραμε, η Ελλάδα όπως την ξέραμε τελείωσαν.
Τι απέγινε η οργή εκείνων που ψήφισαν «όχι»;
Τι απέγινε ο τρόμος εκείνων που ψήφισαν «ναι»;
Το μόνο σίγουρο είναι πως πια όλοι με όλους πρέπει να συστηθούμε ξανά...
  • «Ψήφισα “ναι” στο δημοψήφισμα, παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να επιχαίρω σήμερα, ούτε να κουνάω το δάχτυλο λέγοντας “σας τα έλεγα εγώ”» λέει η Νίκη. «Η Ευρώπη όπως την ξέραμε, το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, τελείωσε χθες. Υπέβαλαν την Ελλάδα σε μια άκρως ταπεινωτική διαδικασία και την έχουν αλυσοδέσει χωρίς καμία προοπτική. Είμαι συγκλονισμένη».
  • «Ψήφισα “όχι” κι αναρωτιέμαι γιατί ψήφισα. Αυτό είναι πραξικόπημα κι έχει την υπογραφή της αριστερής κυβέρνησης», λέει ο Γιώργος. «Είναι μια ήττα βαρύτερη από της Βάρκιζας. Δεν το αντέχω, ντρέπομαι».
  • «Ντροπή και να αναφέρετε τη Βάρκιζα!» λέει η Μαρία. «Επί ένα 6μηνο απομονώνονται συστηματικά στο κόμμα όσοι μιλάνε για σχεδιασμό εξόδου, κι οι πιο πολλοί το κάνετε τουμπεκί. Τι κλαίτε σήμερα και μας έχετε μπουκώσει στο έντεχνο και την ποίηση; Σηκωθείτε τώρα απ’ το χαρτομάντιλο και δώστε καμιά μάχη να μην πεταχτούν οι σύντροφοι που θα ψηφίσουν “όχι”. Απαιτήστε σχέδιο εξόδου. Δεν είναι ώρα για μνημόσυνα. Δεν περισσεύει κανείς, πρέπει όλοι να μπούμε στη μάχη που θα δώσει η Αριστερά (θα δούμε ποια) για τη ρήξη και την ανατροπή».
  • «Αυτό δεν είναι Βάρκιζα», υπερθεματίζει η Πηνελόπη. «Τι σχέση έχει ο πόνος των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν την Ελλάδα και μετά προδόθηκαν; Δεν ήσασταν ποτέ επαναστάτες κι ούτε κάνατε καμία ρήξη – ούτε τις Σκουριές δεν κλείσατε! Γιατί κλαψουρίζετε σήμερα; Απλώς σας τέλειωσαν οι ψευδαισθήσεις! Εκείνος ο μαυροσκούφης του Αρη που φωτογραφιζόταν με τον Τσίπρα τι να λέει άραγε σήμερα; Εκείνοι οι 200 της Καισαριανής; Θα τρίζουν τα κόκαλά τους».
«Σε πολύ λίγο θα ξαναμπούν κάγκελα στη Βουλή και θα τρώμε πάλι ξύλο. Αραγε τα ΜΑΤ της Αριστεράς θα μας χτυπάνε πιο γλυκά;» αναρωτιέται ο Στέφανος.
«Ψυχραιμία, δεν θα είναι το ίδιο», αντιτείνει η Χρύσα. «Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σ’ αυτή τη συμφωνία γιατί δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Πιστεύετε ότι την υπέγραψαν ελαφρά τη καρδία; Ας τους δώσουμε χρόνο, είμαι σίγουρη ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα για τους ασθενέστερους».
- διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Ντίνας Δασκαλοπούλου στην efsyn