ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Μας άφησε κι ο Μπάμπης Γκολές...

«Γυφτοπούλα στο χαμάμ...» τραγουδούσε ο Μπάμπης Γκολές και ξεσήκωνε τους λάτρεις του λαϊκού, δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού που έψαχναν να τον βρουν όπου και να εμφανιζόταν.
Δυστυχώς ο Μπάμπης Γκολές, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών. Ο τραγουδιστής με την χαρακτηριστική φωνή και τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας, αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού.
Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 εμφανιζόταν με το συγκρότημα "Τα παιδιά από την Πάτρα", στο «Χάραμα» όπου μαζευόταν όλη η νεολαία και οι φοιτητές της Πάτρας για να τον ακούσουν. Το 1982.. κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία "Τσάρκα στα παλιά"

  

Αυτοδίδακτος δεξιοτέχνης
Ο Μπάμπης Γκολές γεννήθηκε το 1947 στη συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας. Ηταν αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι.
Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε, εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, τα οποία είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων
Η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και η μοναδική του εκφραστική απόδοση πλούτισαν την μουσική του πορεία με 25 δίσκους. Είχε ηχογραφήσει συνολικά περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.
 Η κηδεία του Μπάμπη Γκολέ θα γίνει την Δευτέρα στις 3.00 το μεσημέρι στον ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα.