ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Οι χορτάτοι του Κουρή και τo νέο δικαστήριο για το Alter

του Δημήτρη Παπαδημητρίου,
δημοσιογράφου, πρώην εργαζόμενου στον Τ/Σ ALTER

Επειδή γράφτηκαν διάφορα άσχετα, ακόμα και σε σοβαρά μέσα, για το ¨δικαστήριο του ALTER¨ της Τετάρτης 11/06/2014, και επειδή έχω παρακολουθήσει την ιστορία από κοντά καθ’ όλη την εξέλιξή της, η πραγματικότητα είναι ακριβώς η εξής:
Η εταιρία που είναι ιδιοκτήτρια του ALTER, έχει πτωχεύσει με τελεσίδικη δικαστική απόφαση και εδώ και περισσότερο από μισό χρόνο βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι πιστωτές της. Πριν από περίπου έξι μήνες, 12 πρώην εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού, με κύριο επιχείρημα ότι όσο περνάει ο καιρός χωρίς να λειτουργεί, απαξιώνεται η αξία του, κατέθεσαν στο δικαστήριο αίτηση επαναλειτουργίας του για έξι μήνες. Αιτήθηκαν μάλιστα, η διαχείριση να αποδοθεί όχι στο σύνδικο της πτώχευσης ή στους εργαζόμενους, αλλά στον οφειλέτη, δηλαδή την εταιρία, δηλαδή ουσιαστικά το Γιώργο Κουρή (ο οποίος μαζί με.. 
το γιο του Ανδρέα, έχει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών)! Εντελώς συμπτωματικά μάλιστα, άσχετος με την υπόθεση και άγνωστος μέχρι πρότινος επιχειρηματίας με δική του πρωτοβουλία, τους ¨πλησίασε και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του¨, όπως αναφέρεται στο αίτημα τους, και ¨διαβλέποντας τις σοβαρές πιθανότητες εξεύρεσης επενδυτών¨ (τόσο καιρό δεν πλησίαζε ούτε σκύλος και θα βρεθεί τώρα επενδυτής, για την πτωχευμένη εταιρία που ήδη έχει αρχίσει και εκποιείται!),…  ¨διατέθηκε να παράσχει κεφάλαιο 100.000€ - 250.000 €¨! Προφανώς, πρόκειται για απόγονο του καλού Σαμαρείτη, γιατί από αυτά τα χρήματα όχι κέρδος δεν έχει να περιμένει, αλλά ούτε καν θα του επιστραφούν πλήρως, καθώς όπως προβλέπεται στο σχέδιο επαναλειτουργίας που συνοδεύει την αίτηση, στην καλύτερη περίπτωση θα αποσβεστεί μέχρι και το 90% του κεφαλαίου (¨μηνιαίες καταβολές, που δε θα υπερβαίνουν το 15% του κεφαλαίου που θα διαθέσει¨ x 6 μήνες επαναλειτουργίας= 90% του κεφαλαίου max), ενώ ¨σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος, αποδέχεται να απολέσει πλήρως το κεφάλαιο αυτό, παραιτούμενος από σήμερα κάθε σχετικής αξίωσής του¨! Υπάρχει δηλαδή, ένας επιχειρηματίας, που προτίθεται να διαθέσει χρόνο, ενέργεια και κυρίως χρήμα, ενώ δε φαίνεται να αποβλέπει σε κάποιο κέρδος από τις ενέργειές του! Το έχει ξανακούσει κανένας αυτό;.. Μα, τέτοια ψυχάρα!..
Επίσης, συμπτωματικά προφανώς, ο Γ. Κουρής δέχεται να παραχωρήσει άνευ ανταλλάγματος για την περίοδο της επαναλειτουργίας κτίριο της ιδιοκτησίας του, υπό τον όρο ότι ¨αν εν τέλει με οποιοδήποτε τρόπο επιβιώσει η πτωχή εταιρία, θα έχει την υποχρέωση να συνάψει δωδεκαετή μίσθωση του κτιρίου με όρους που θα συμφωνηθούν¨ και αυτό το λένε ¨άνευ ανταλλάγματος¨!
Δε χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός φυσικός, για να καταλάβει ότι πρόκειται για μία πρόταση εντελώς αόριστη, η εφαρμογή της οποίας δε διασφαλίζει με κανένα τρόπο τα συμφέροντα της εταιρίας, αφού αυτή υποχρεούται σε 12ετή δέσμευση με άγνωστους όρους, που ΘΑ της επιβληθούν σε μελλοντικό χρόνο, προς όφελος του επιχειρηματία, που όχι μόνο δεν αποζημιώνει, καλύπτοντας έστω ένα μέρος της οφειλής, τους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους πιστωτές της εταιρίας του, αλλά επιπλέον θα ωφεληθεί, νοικιάζοντας το αδιάθετο επί σειρά ετών τεράστιο κτίριό του.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Με λίγα λόγια δηλαδή, το δικαστήριο θα εξετάσει μία αίτηση, όπου 12 εργαζόμενοι εκπροσωπούν την εταιρία (!), καθώς υποβάλουν πρόταση για λογαριασμό της (!) και υπόσχονται διάφορα, επίσης για λογαριασμό της (!), χωρίς κανένας όμως, από τους μετόχους της να δεσμεύεται δια της υπογραφής του σε κάποιο επισυναπτόμενο έγγραφο όχι ότι θα υλοποιήσει τις (τζάμπα, γιατί από αυτές δεν προκύπτει καμία υποχρέωση) υποσχέσεις των 12 ουσιαστικά ¨μπροστινών¨ της, αλλά ούτε καν ότι συναινεί. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρονται σε παροχή εργασίας άμεσα σε 120 πρώην εργαζόμενους του καναλιού και σε τουλάχιστον άλλους 180 στη συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να βρει η αίτηση τους λαϊκό έρεισμα, ώστε να ¨νομιμοποιηθεί¨ το παράλογο και απαράδεκτο αίτημα τους και να διασπαστούν οι πρώην εργαζόμενοι, που επιμένουν ¨τα δεδουλευμένα μας ή πτώχευση¨.
Η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ονομάζει το Γ. Κουρή ως τον άνθρωπο που εκτιμά ότι κρύβεται πίσω από την ¨πρωτοβουλία¨ των εργαζόμενων. Εντύπωση προκαλεί βέβαια, πώς βρέθηκαν έστω αυτοί οι ούτε πενήντα που υποστηρίζουν την αίτηση και εμπιστεύονται το Γ. Κουρή!.. Τόσες φορές τους υποσχέθηκε διάφορα πράγματα για να ανοίξει το κανάλι, αυτοί συμφώνησαν με τα χέρια κάτω, ¨κρεμώντας¨ τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, για τους οποίους δεν υπήρχε καμία πρόνοια, και αυτός τους κορόιδευε και εξαφανιζόταν, αφήνοντάς τους στα κρύα του λουτρού! Δεν προκαλεί και μεγάλη εντύπωση βέβαια, ότι μπροστάρης των 12 είναι ο γνωστός Θ. Χορτάτος, ο οποίος -απ’ ότι φαίνεται τα τελευταία χρόνια, που ηγείται σε διάφορες σχετικές προσπάθειες- έχει υψηλές φιλοδοξίες να ανελιχθεί γρήγορα και από ένας από όλους τους τεχνικούς του καναλιού να γίνει παράγοντας. Το να είναι κανείς φιλόδοξος δεν είναι βέβαια κακό, αλλά όταν το κυνηγάει εις βάρος άλλων;.. Από τον καιρό της επίσχεσης ήταν -κατά δήλωσή του- σε συχνή επαφή με το Γ. Κουρή, με τον οποίο έπιναν καφέ και τα έλεγαν, για να βρεθεί λύση, και έτσι πριν από ενάμισι χρόνο ηγήθηκε απεργοσπαστικής κίνησης, που αν υλοποιούνταν, δεν πάει το μυαλό σας ποιος θα ωφελούνταν! Να το πάρει το ποτάμι; Ονόματα δε λέμε, σπίτια δε χαλάμε (ακόμα), αλλά ήταν το ίδιο πρόσωπο που θα ωφελούνταν και από όλες τις άλλες πρωτοβουλίες του. Μεγάλος ο γρίφος...
- διαβάστε εδώ τη συνέχεια σχετικά με το τι συνέβη στο δικαστήριο της 11ης Ιουνίου καθώς και τη θέση των πρωην εργαζομένων του Alter