ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Με απόφαση εισαγγελέα το Αυτόφωρο για τον Τύπο

H Δέσποινα Κονταράκη οδηγείται στο Α.Τ. Νέου Ηρακλείου
Εγκύκλιος του αρχηγού της Αστυνομίας προβλέπει ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των μηνυομένων δημοσιογράφων από τις αστυνομικές Αρχές

Με τον αρμόδιο εισαγγελέα θα πρέπει να συνεννοούνται στο εξής οι αστυνομικοί για τις κινήσεις τους όταν θα παραλαμβάνουν μηνύσεις από οποιονδήποτε για αδικήματα περί Τύπου. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας που απεστάλη χθες στις αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Με τον τρόπο αυτόν ο εισαγγελέας θα έχει άμεση γνώση του περιεχομένου της μήνυσης και θα μπορεί να κρίνει κατά περίπτωση αν θα πρέπει να τηρηθούν οι διατάξεις του Αυτοφώρου ή όχι. Οι αστυνομικές υπηρεσίες έως τώρα, παραλαμβάνοντας μια μήνυση, οφείλουν να αναζητήσουν τον μηνυόμενο εντός των χρονικών ορίων του αυτοφώρου. Στην περίπτωση που τον εντοπίσουν, τον..
συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. Στο σημείο αυτό γίνεται επικοινωνία με τον εισαγγελέα υπηρεσίας και εκείνος κρίνει αν θα κρατηθεί ή θα αφεθεί ελεύθερο το πρόσωπο που έχει συλληφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, με τη δικογραφία που σχηματίζεται από το αστυνομικό τμήμα οδηγείται ενώπιον του αυτόφωρου δικαστηρίου. Στη δεύτερη, η δικογραφία υποβάλλεται στη Δικαιοσύνη και αφού η υπόθεση ερευνηθεί, είτε ασκείται ποινική δίωξη και ακολουθούνται οι διαδικασίες της τακτικής Δικαιοσύνης είτε τίθεται στο αρχείο χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τον μηνυθέντα.
Πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι τα αδικήματα που διαπράττονται διά του Τύπου έχουν σύντομο χρόνο παραγραφής, οι διαδικασίες διερεύνησης των μηνύσεων ολοκληρώνονται κατά προτεραιότητα, ώστε να λογοδοτεί όποιος τυχόν έχει διαπράξει ένα τέτοιο αδίκημα.
Τη δυνατότητα να προσυνεννοηθούν με τον εισαγγελέα υπηρεσίας και να λάβουν οδηγίες πριν προχωρήσουν σε αναζητήσεις και για τα αδικήματα περί Τύπου (όπως για όλα) είχαν και τώρα οι αστυνομικοί, ωστόσο μπορούσαν να ακολουθήσουν την οδό της απευθείας αναζήτησης του μηνυομένου, όπως έγινε στην περίπτωση της δημοσιογράφου του «Ελεύθερου Τύπου» Δέσποινας Κονταράκη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα, ύστερα από μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου, είχε συλληφθεί στα Γιάννινα ο δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ» Γιώργος Παπαχρήστος. Και στις δύο περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολές των αρμόδιων εισαγγελέων.

Ματίνα Ηρειώτου / Τα Νέα