ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Χάσμα γενεών και τάξεων στο Διαδίκτυο

Ελλειψη εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και φόβο για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων καταγράφει ο ΙΟΒΕ

Πιο αργούς ρυθμούς διείσδυσης του Διαδικτύου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε., με αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, καταγράφει έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες.
Η μελέτη, που διενεργήθηκε με την υποστήριξη της Google αλλά και παρουσία στελεχών της διοίκησης, εταιρειών και φορέων, δείχνει ότι τα δομικά ελληνικά προβλήματα που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη, ήδη από τη δεκαετία του ’90, είναι ακόμα παρόντα ενώ η κρίση μάλλον τα εντείνει.
Το Διαδίκτυο, ήδη από την έναρξή του ως μαζική υπηρεσία κατανάλωσης αλλά και.. κοινό αγαθό, ανάλογο του ηλεκτρικού ρεύματος ή της τηλεφωνίας, όπως έχει οριστεί από την Ε.Ε., στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: την εξέλιξη των δικτύων δεδομένων υψηλών ταχυτήτων και συσκευών (υπολογιστές, κινητά, tablet pcs), την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών και του παρεχόμενου περιεχομένου.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ερευνητής του ΙΟΒΕ, Αγγελος Τσακανίκας, δείχνουν ότι στα δυο τελευταία τουλάχιστον παρουσιάζονται στη χώρα μας σοβαρές καθυστερήσεις.
Συγκεκριμένα τα προβλήματα είναι:
-Ελλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στις ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές.
-Χαμηλή προσφορά υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία είναι ούτως ή άλλως κακής η μέτριας ποιότητας και πάντως άγνωστη στο ευρύ κοινό.
-Φόβος για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και τη χρήση τους.
-Κουλτούρα άρνησης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ στο ρεπορτάζ του Ματθαίου Τσιμιτάκη