ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ο Έλληνας ηγέτης που κάποτε εξόργισε τους Ευρωπαίους παραιτείται - Tα διεθνή ΜΜΕ για την παραίτηση Τσίπρα


Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, να παραιτηθεί, από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, απασχόλησε σε σημαντικό βαθμό τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Με εκτενή αφιερώματα αναφέρονται στην

παραίτηση του, αλλά και σε όλη την παρουσία του, στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Αναλυτικά:

Associated Press: Παραιτείται μετά τη συντριπτική ήττα ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα
Ήδη λίγα λεπτά μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, στο οποίο έκανε γνωστό την απόφαση του, το Associated Press δημοσίευσε είδηση με τίτλο «Παραιτείται μετά τη συντριπτική ήττα ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα». Στο άρθρο αναφέρεται πως ο 48 ετών σήμερα, Τσίπρας, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2015 έως το 2019 κατά τη διάρκεια πολιτικά ταραχώδους ετών, καθώς η χώρα αγωνιζόταν να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τερματίσει μια σειρά διεθνών προγραμμάτων διάσωσης. Αναφέρονται επίσης τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, τα οποία ήταν αυτά που εξώθησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το abc news, ενώ και το Reuters από την πλευρά του στέκεται στη βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, η οποία οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη.

la  Repubblica 
Τσίπρας: «Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας νέος κύκλος»
Και η ιταλική la Repubblica αφιερώνει σχετικό άρθρο στο οποίο στέκεται ιδιαίτερα στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «κλείνει ένας ιστορικός κύκλος». Συγκεκριμένα η ιταλική εφημερίδα αναφέρει: «Υπάρχουν κρίσιμες στιγμές στις οποίες πρέπει να ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις» είπε ο Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας: «Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας νέος κύκλος».

Bloobmerg
 Ο Έλληνας ηγέτης που κάποτε εξόργισε τους Ευρωπαίους παραιτείται
Από τη πλευρά του το Bloomberg υπενθυμίζει τη δύσκολη σχέση του Αλέξη Τσίπρα το πρώτο του διάστημα ως πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφέροντας στην εισαγωγή του άρθρου του: «Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάποτε εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες και έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παραιτήθηκε από το κόμμα του αφού το ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής έπεσε κάτω από το ήδη χαμηλό αποτέλεσμα του Μαΐου».

Guardian

 Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποτυχία στις εκλογές
Στο απογοητευτικό για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα που εξώθησε τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση στέκεται και ο Guardian, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχος του. «Το αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί – και πρέπει – να γίνει η αρχή αυτού του κύκλου» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στα οποία στάθηκε το διεθνούς ακτινοβολίας, βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Al Jazeera: «Ήταν ένα ταξίδι που άφησε σημάδι στην ιστορία»
Και το αραβικό Al Jazeera αναφέρεται στην αποχώρηση Τσίπρα και στα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή. Το παγκόσμιας εμβέλειας δίκτυο στάθηκε στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «αυτό το δύσκολο ταξίδι είχε συμβιβασμούς, και δύσκολες αποφάσεις, και τραυματισμούς και φθορές, αλλά ήταν ένα ταξίδι που άφησε σημάδι στην ιστορία».

BBC
«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας λέει ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής» αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC και σχολιάζει μεταξύ άλλων «Ο 48χρονος σήμερα κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 2015-19 και ήταν ο νεότερος ηγέτης της χώρας εδώ και 150 χρόνια. Ανέβηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ για να ξεπεράσει τη μαζική κρίση χρέους της Ελλάδας. Αλλά αρνήθηκε αυτές τις δεσμεύσεις αμέσως μετά, και πολλοί Έλληνες τον θυμούνται ως πολιτικό που παραλίγο να διώξει τη χώρα από την ευρωζώνη».El pais 
 Η ισπανική El pais αναφέρεται επίσης στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. «Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Πέμπτη την παραίτησή του από αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή , στις οποίες η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία» σχολιάζει η ισπανική ιστοσελίδα.
 Le Monde 
 «Ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, 29 Ιουνίου, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τον αρχηγό του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μετά τη συντριπτική ήττα στις κάλπες» σχολιάζει η γαλλική Le Monde και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «για πολλούς Έλληνες, ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που παραλίγο να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ και που αρνήθηκε τον όρκο να καταργήσει τη λιτότητα για να υπογράψει πιο επώδυνους όρους διάσωσης»