ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Η (υπο)κλαπείσα τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας


«Ντρέπομαι που ανοίγοντας το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, διαβάζοντας πρωτοσέλιδα και ιστοσελίδες (με ελάχιστες εξαιρέσεις), το σκάνδαλο της αποδεδειγμένης πλέον “νομιμοφανούς” παρακολούθησης υπουργού (σ.σ.: Κωστή Χατζηδάκη) από την ΕΥΠ είναι σαν να μην αφορά κανέναν, σχεδόν σαν να μην έγινε ή να πρόκειται για κάτι ασήμαντο. Είτε υπάρχει μια γενικευμένη συνωμοσία συγκάλυψης, είτε έχουμε εθιστεί εντελώς στη λειτουργία του βαθέος κράτους με όρους μαφίας και παραδοθεί στην άθλια μοίρα μας».
Για πολλές μέρες αναρωτιόμουν πώς έπρεπε να ξεκινήσω αυτό το κείμενο. Τελικά από το αδιέξοδο με έβγαλε η παραπάνω διαπίστωση του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφώντος Κοντιάδη. Κι αυτό γιατί με την ανάρτησή του στο Facebook στις 12 Δεκεμβρίου, λίγο μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ (Βαξεβάνης, 12/12/2022), ο Δρ. Κοντιάδης είπε με λιτό τρόπο κάτι πολύ βαρύ για την ελληνική δημοσιογραφία: ότι ντρέπεται για όσα (δεν) ακούει, (δεν) βλέπει και (δεν) διαβάζει για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Να ‘χει δίκιο άραγε ο κ. Καθηγητής;», αναρωτήθηκα.
[...] Η βαριά διαπίστωση ότι η δημοσιογραφία υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων στην υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται πως διαπερνά (τουλάχιστον) ένα μέρος των καθιερωμένων μίντια.
Τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο φόρουμ του δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, είχα την ευκαιρία να ρωτήσω τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά για το πώς κρίνει την κάλυψη του σκανδάλου από τα μίντια και την εφημερίδα του.
O κ. Παπαχελάς μου απάντησε (εδώ η πλήρης απάντηση): «Καταρχήν, να σας πω, θεωρώ ότι αργήσαμε να μπούμε σε αυτή την ιστορία. Εκεί όντως δεν καταλάβαμε τη σημασία της υπόθεσης από την αρχή. Μπορώ να σας πω όμως ότι από την ώρα που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση, δεν θεωρώ ότι η κάλυψή μας είναι ελλιπής».
Πράγματι, η δημοσιογραφία άργησε. Το θέμα όμως είναι και το γιατί.

- απόσπασμα από κείμενο που υπογράφει ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Δημοσιογράφος/Reporters United, (ολόκληρο στο ΤVXS ΕΔΩ)