ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Το BBC «καρατομεί» παρουσιαστές από δελτία ειδήσεων εξαιτίας συγχώνευσης καναλιών του


«Χαμηλό βαρομετρικό» επικρατεί στην ενδοχώρα του BBC με την απόφαση του να «καρατομήσει» σχεδόν μια ντουζίνα παρουσιαστών δελτίων ειδήσεων, υψηλής αναγνωρισιμότητας. Και από ό,τι φαίνεται είναι η αρχή. Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των δομών του, το BBC, το οποίο από καιρό είχε γνωστοποιήσει την επιχειρησιακή στρατηγική του, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον οπτικοακουστικό χώρο, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο του στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατάργηση θέσεων παρουσιαστών δελτίων ειδήσεων.
Έγινε γνωστό νωρίτερα πως οι δημοσιογράφοι Τζέιν Χιλ, Μαρτίν Κρόξαλ και Μπεν Μπράουν, ενημερώθηκαν μόλις χθες ότι δεν συγκαταλέγονται πλέον στους κεντρικούς παρουσιαστές στο ανανεωμένο BBC News Channel.
To BBC με το νέο αμιγώς ειδησεογραφικό κανάλι του θέλει να συνδυάσει την διεθνή ειδησεογραφία και την εγχώρια επικαιρότητα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες του και να επαναπροσδιορίσει την παραγωγή των ειδήσεων στην ψηφιακή εποχή.
Η συγχώνευση των δομών του BBC είναι σε εξέλιξη εδώ και κάποιους μήνες, όμως έχει προκαλέσει αίσθηση η χθεσινή- αιφνιδιαστική- «απανταχούσα» για τους δέκα δημοσιογράφους- παρουσιαστές ότι οι υπηρεσίες τους δεν είναι πλέον απαραίτητες στο νέο κανάλι το οποίο θα λανσαριστεί κατά τον Απρίλιο.
Οι Ανίτα Μακβέι, Γκίτα Γουρου– Μέρθι και Σον Λέι είναι μεταξύ εκείνων που «κόβονται» στην «επόμενη ημέρα» του BBC και ως τώρα ήταν μεταξύ εκείνων των δημοσιογράφων που «έμπαιναν» σε καθημερινή βάση στα σπίτια, στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνον σε αυτό.
Αρκετοί δημοσιογράφοι- παρουσιαστές αναμένεται να αποχωρήσουν από το BBC. Ορισμένοι θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για άλλους ρόλους στο νέο κανάλι. Για παράδειγμα έχουν δημιουργηθεί οκτώ θέσεις ανταποκριτών και με παρουσίαση ειδήσεων από στούντιο, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται μείωση μισθού. Άλλοι παρουσιαστές μπορούν, όπως υποστηρίζεται, να έχουν εργασία σε διάφορες άλλες ειδησεογραφικές παραγωγές του BBC, όπως για παράδειγμα στα δελτία του BBC1.
Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι πέντε άλλοι δημοσιογράφοι χρίστηκαν παρουσιαστές με αποδοχές που μπορεί να φθάνουν τις 260.000 ευρώ ετησίως, έκαστος.
Κύκλοι περι τον εμβληματικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των θέσεων στο νέο κανάλι δόθηκε σε παρουσιαστές της διεθνούς υπηρεσίας του BBC, του BBCWorld, παρά σε παρουσιαστές του καναλιού που λένε τις ειδήσεις στο νησί.
«Είναι ειλημμένη απόφαση από καιρό», ανέφερε άνθρωπος του δικτύου ο οποιος ζήτησε να διατηρηθεί ανωνυμία και ένας άλλο περιέγραψε το εγχείρημα «ουσιαστικά είναι το World News με άλλη ονομασία».
Το κλίμα είναι βαρύ στον οργανισμό, όπως περιγράφεται, αλλά και επειδή εκείνοι που θα παρουσιάζουν δελτία στο νέο κανάλι, λέγεται ότι θίχτηκαν από «ταπεινωτική» διαδικασία επιλογής στην διάρκεια της οποίας έπρεπε να κάνουν δοκιμαστικό σε ένα μικρό στούντιο με… χειροκίνητο ότοκιου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι είχαν εμπειρία στην παρουσίαση ζωντανών εκπομπών.
Το BBC γνωστοποίησε για πρώτη φορά τη συγχώνευση των καναλιών τον περασμένο Μάιο ως μέρος των μέτρων που αποσκοπούσαν στην κάλυψη της «τρύπας» των περίπου 1,6 δισ. ευρώ στα οικονομικά του μετά το πάγωμα των τελών χρήσης.
Το νέο κανάλι θα μεταδίδει περισσότερες διεθνείς ειδήσεις, αλλά θα διαχωρίζεται για τα σημαντικά γεγονότα στη Βρετανία, έτσι ώστε το εγχώριο κοινό να λαμβάνει εξειδικευμένη ενημέρωση.

Χρήστος Ιερείδης