ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

«Εθνικός συκοφάντης ο Βαξεβάνης» - Τι λέει η κυβέρνηση για τη λίστα και τι απαντά το Documento


Το Μαξίμου μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Αυτούς παρακολουθούσαν", επιχειρεί να απαξιώσει τον εκδότη-δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και τα όσα αναφέρει το Documento, λέγοντας πως δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από ώρες αφωνίας, σχολίασε το δημοσίευμα του Documento που θέλει πλήθος πολιτικών (κυβερνητικών και πολιτικών αντιπάλων) διευθυντών εφημερίδων και επιχειρηματιών να παρακολουθούνταν, ζητώντας «να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη» και φροντίζοντας βέβαια να απαξιώσει τα όσα αναφέρει το Documento, λέγοντας πως δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος.
«Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία», σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ επιτέθηκε στον εκδότη του Documento  Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτηρίζοντάς τον «εθνικό συκοφάντη», άνθρωπο που «έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες» ταυτίζοντάς τον με την εφημερίδα Μακελειό. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμφισβήτησε ανοικτά τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα λέγοντας πως «προαναγγέλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα». Στην εκτενή απάντηση του συνέχισε να επιτίθεται στον Κώστα Βαξεβάνη που «εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας» φτάνοντας στο συμπέρασμα πως «δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας».
Ο Οικονόμου δεν απάντησε επί της ουσίας και συνέχισε την επίθεσή του στον εκδότη της εφημερίδας αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής του σε αυτόν και έχτισε το αφήγημα της επόμενης ημέρας που έχει να κάνει με τον «σκοπό που εξυπηρετεί» ο Κ. Βαξεβάνης όταν «χωρίς το παραμικρό στοιχείο αποδίδει στον Πρωθυπουργό την φαιδρή κατηγορία ότι παρακολουθούσε υπουργούς του, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους».
Διάνθισε μάλιστα τα επιχειρήματα του με μπόλικη συνωμοσιολογία λέγοντας:
 «Επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση, να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα και να βάλει νερό στο μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την Κυβέρνηση και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο».
Η απάντηση του Γ. Οικονόμου καταλήγει με την βεβαιότητα πως «λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη» αλλά «δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή».
Επίσης επανέλαβε το γνωστό: «η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη η δριμεία θεσμική αντίδραση της το φαινόμενο αυτό (…) με την καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της».

Τι λέει το Documento

To Documento σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων:
"[...] Αυτούς που πρέπει να πείσει ο Κυριάκο Μητσοτάκης ότι δήθεν δεν είναι βάσιμα τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento , δεν είναι οι πολίτες. Αυτοί ξέρουν και καταλαβαίνουν. Πρέπει πλέον να πείσει τον κύριο Μαρινάκη, τον κύριο Βαρδινογιάννη, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το ίδιο το υπουργικό του Συμβούλιο. Αυτοί πλέον έχουν σοβαρό πρόβλημα μαζί του και δεν είναι μόνο ότι είναι δύσπιστοι.
Αν ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η λίστα που δημοσιεύουμε είναι ψεύτικη, τότε μάλλον θα γνωρίζει ποια είναι η πραγματική. Η ομάδα έρευνας του Documento , δημοσιεύει μόνο στοιχεία που έχουν διασταυρωθεί και για τα οποία διατηρεί σοβαρά στοιχεία. Αν χρειαστούμε αρχισυντάκτη και δημοσιογραφικές οδηγίες περί του τι είναι και τι όχι έγκυρο δημοσιογραφικά, είναι προφανές ότι δεν θα απευθυνθούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ακατάλληλος για υποδείξεις και δημοσιογραφία γιατί λέει πολλά ψέματα. Το επόμενο διάστημα πάντως υποσχόμαστε ότι θα στερηθεί τα τριήμερα στα οποία έχει ειδικότητα.
Τώρα για τη δική μας εγκυρότητα να θυμίσω μόνο στον Μητσοτάκη, ότι πρόσφατα έτρεχε στην Επιτροπή της Βουλής να αρχειοθετήσει το ψευδές πόθεν έσχες του που αποκαλύψαμε, κρύβοντας το όνομά του από τον κατάλογο ελεγχόμενων για να περάσει στη ζούλα το κλείσιμο της υπόθεσης. Αυτό τα λέει όλα για το πόσο έγκυροι είμαστε.
ΥΓ Αγαπητέ κύριε Οικονόμου, να προσέχετε την ευκολία με την οποία καταφεύγετε σε χαρακτηρισμούς και τη βεβαιότητα με την οποία μιλάτε για μη ύπαρξη παρακολουθήσεων. Μπορεί αύριο μεθαύριο να αποδειχθεί ότι ήσασταν και εσείς υπό παρακολούθηση. Και επειδή δήθεν σας ενδιαφέρουν τα αποδεικτικά στοιχεία, μπορεί και να υπάρχουν. Όπως λέει ο λαός μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς."