ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Δέκα χρόνια «Εφημερίδα των Συντακτών»


Δέκα χρόνια κυκλοφορίας συμπλήρωσε η ανεξάρτητη και συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών» και κυκλοφόρησε με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα-ταξίδι στον χρόνο και τον κόσμο. Ενα ένθετο 48 σελίδων. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το αφιέρωμα στα 10 χρόνια ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Ελάχιστα έχουν παραμείνει ίδια στα ΜΜΕ τα τελευταία 10 χρόνια. Οι αλλαγές είναι τεκτονικές. Ειδικά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο οποίο πλέον κυριαρχούν οι ολιγάρχες. Τα κανάλια είναι η πιο καθαρή έκφραση αυτού: το Open ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, ο ΑΝΤ1 στον Θοδωρή Κυριακού, το Star και ο Alpha στον Βαρδινογιάννη, το Mega στον Μαρινάκη και ο ΣΚΑΪ στον Αλαφούζο. Είναι τέτοια η ποιότητα της ενημέρωσης στην Ελλάδα (108η θέση), που όλους τους πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας τούς κατέχουν εφοπλιστές.
➤ Το μεγαλύτερο γεγονός αυτής της 10ετίας (και όχι μόνο) ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη να κλείσουν την ΕΡΤ (ο Κουβέλης διαφώνησε και αποχώρησε). Το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση έπεσε το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου 2013. «Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ» ανέφερε, χωρίς αιδώ, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Μετά τη φαιδρή και μεταβατική Δημόσια Τηλεόραση φτιάχτηκε η ανεκδιήγητη ΝΕΡΙΤ που ξεκίνησε να εκπέμπει στις 4 Μαΐου 2014 με εργαζόμενους της παλιάς ΕΡΤ που δεν είχαν ηθικό ζήτημα να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο μόρφωμα. Η ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση) έμεινε ανοιχτή μέχρι τις 11 Ιουνίου 2015 όταν πλέον, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πια, επαναλειτούργησε η ΕΡΤ με όλους τους παλιούς της εργαζόμενους.
➤ Σημαντικό ήταν το λουκέτο σε ένα από τα πιο ιστορικά δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη δεν υπάρχει πια, με τον τελευταίο του ιδιοκτήτη (και εκδότη) Σταύρο Ψυχάρη να αποχωρεί από εκεί τον Απρίλιο του 2017. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την εταιρεία του Alter Ego απόκτησε τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα», το in.gr, κάποιους ακόμα τίτλους (έντυπους και ηλεκτρονικούς) συν τον ρ/σ «Βήμα 99,5» (τον οποίο και έκλεισε απευθείας). O ΔΟΛ πτώχευσε και επισήμως το 2019. Πλέον οι δύο εφημερίδες, «Τα Νέα» περισσότερο και «Το Βήμα» λιγότερο, κινούνται στον χώρο της Δεξιάς, ανατρέποντας μια δημοκρατική παράδοση 100 ετών!
Το Mega Channel ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που βγήκε στον αέρα στις 29 Νοεμβρίου 1989. Σταμάτησε να εκπέμπει στις 28 Οκτωβρίου 2018. Ξαναβγήκε πάλι με τη νέα του ιδιοκτησία, την Alter Ego, στις 17 Φεβρουαρίου 2020. Η εταιρεία που το είχε πριν ήταν η Τηλέτυπος Α.Ε. και ιδιοκτήτες του, όταν άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα, ήταν οι Βαρδινογιάννης, ΔΟΛ/Ψυχάρης και Μπόμπολας. Οταν έκλεισε το κανάλι, μέτοχοι ήταν οι Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης και Σαββίδης. Είναι οι τρεις που αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο, αφήνοντάς τους όλους απλήρωτους, προμηθευτές και κυρίως τους εργαζόμενους – το Mega δεν το έκλεισε κανένας ΣΥΡΙΖΑ. Είχε άλλωστε ο καθένας (από τους μετόχους) ήδη το δικό του κανάλι, Βαρδινογιάννης (Star), Μαρινάκης (Mega) και Σαββίδης (Open). Την 1η Νοεμβρίου 2019 η Alter Ego με 34 εκατ. ευρώ απέκτησε σε πλειστηριασμό την ταινιοθήκη, την πνευματική ιδιοκτησία του καναλιού και τον μηχανολογικό του εξοπλισμό. Οι εργαζόμενοι και τα χρέη παρέμειναν στην πτωχευμένη Τηλέτυπος Α.Ε.