ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Κυβερνητική αφωνία για τις αποκαλύψεις του "Βήματος"


Πολλαπλά εκτεθειμένο βρίσκεται το Μαξίμου, με τα σκάνδαλα των υποκλοπών και του Ανδρέα Πάτση να αναδύουν συνεχώς νέες λεπτομέρειες. Ο ανιψιός του πρωθυπουργού και πρώην γενικός του γραμματέας Γρηγόρης Δημητριάδης, που «χρεώθηκε» μόνος το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ενώ στην αρχή η κυβέρνηση υποστήριζε πως παραιτήθηκε λόγω του «τοξικού κλίματος», ήταν σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» η «γέφυρα» για τη μεταφορά του κακόβουλου λογισμικού Pretador απο την Κύπρο στην Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ του Βήματος αναφέρει ότι «υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός» για τις παρακολουθήσεις, με τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων-στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Με πολλούς από τους παρακολουθούμενους να είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους, ενώ το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου».

Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι «υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι στο εν λόγω παρα-σύστημα χρήσης του Predator είχαν ενταχθεί γνωστοί επιχειρηματίες. Οι οποίοι επιχείρησαν μάλιστα προσφάτως, με την ενεργοποίηση ατόμων από το επαγγελματικό περιβάλλον τους, να ασκήσουν πιέσεις για να σταματήσει ο θόρυβος γύρω από τις υποκλοπές με τη χρήση τού εν λόγω συστήματος παγίδευσης κινητών».
Σύμφωνα με αναφορές προς «Το Βήμα» κεντρικού προσώπου της υπόθεσης, «η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από ‘’γέφυρα’’ επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο..».

Απ' την πλευρά της κυβέρνησης ακόμα δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση για τις νέες αποκαλύψεις για τον ανιψιό του πρωθυπουργού, ενώ μόλις χθες, Σάββατο, η άλλη εφημερίδα του εκδοτικού συγκροτήματος Μαρινάκη, Tα Νέα έγραφαν, χωρίς να τον κατονομάζουν αλλά φωτογραφίζοντάς τον πως μέχρι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν υπό παρακολούθηση. Για τον πρώην βέβαια υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πρόκειται για «εικασίες» και «μύθους» και κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική ότι «όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων».

Μπροστά στις νέες αποκαλύψεις  και τους ισχυρισμούς για τον ρόλο του Γρ. Δημητριάδη στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζει χαρακτηριστικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «μέχρι την κατάρρευσή του θα έχει πουλήσει όλους τους εμπλεκόμενους, έναν-έναν, σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια μάταιη προσπάθεια να διασωθεί»
Και σημειώνει σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης πως «αυτό που δεν μας είπε όμως είναι αν η «φαμίλια» του Μαξίμου έχει κάνει χρήση εξωθεσμικά ενός τέτοιου κακόβουλου λογισμικού προς όφελός της».

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Δημητριάδη:
"Εχθές ο κ. Μητσοτάκης δια του κυβερνητικού εκπροσώπου διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό. Αυτό που δεν μας είπε όμως είναι αν η «φαμίλια» του Μαξίμου έχει κάνει χρήση εξωθεσμικά ενός τέτοιου κακόβουλου λογισμικού προς όφελός της.
Σήμερα η εφημερίδα Το Βήμα αποκαλύπτει ότι ο κ. Δημητριάδης, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, που έλυνε κι έδενε στο πρωθυπουργικό γραφείο επί τρία χρόνια, ήταν άνθρωπος που αποτέλεσε τη γέφυρα συγκεκριμένων προσώπων σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου το λογισμικό παρακολούθησης Predator να έρθει στην Αθήνα και να τεθεί στις υπηρεσίες του κ. Μητσοτάκη.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, που από εχθές η κυβέρνηση υπεκφεύγοντας δεν διαψεύδει ευθέως, κάνουν λόγο για ένα εκτεταμένο παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, επιχειρηματιών, ακόμα και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Ο «κονσιλιέρι» κ. Δημητριάδης αναδεικνύεται πλέον στο πρόσωπο κλειδί ενός καλά οργανωμένου παράνομου συστήματος πολιτικών και οικονομικών εκβιασμών, που συγκέντρωνε ευαίσθητες πληροφορίες για πρόσωπα, οι οποίες δεν ξέρει κανείς σε ποια χέρια βρίσκονται σήμερα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο επικίνδυνου πρωθυπουργού της χώρας τα τελευταία χρόνια. Οι ημέρες της αλαζονείας του όμως είναι μετρημένες. Αλλά μέχρι την κατάρρευσή του θα έχει πουλήσει όλους τους εμπλεκόμενους, έναν-έναν, σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια μάταιη προσπάθεια να διασωθεί. Όμως έχει εξαπατήσει τόσο πολύ κόσμο με όλες αυτές τις πρακτικές παρακράτους που δεν θα τα καταφέρει".