ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Θέμης Ανδρεάδης, Δημήτρης Μεντζέλος και Μάρω Μαρκέλλου, στο «Μουσικό κουτί» της ΕΡΤ1

Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ

Το πιο ανατρεπτικό, σατιρικό και γελαστό «Μουσικό κουτί» που έχετε δει μέχρι σήμερα, ανοίγει την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 22:00, στην ΕΡΤ1. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον Θέμη Ανδρεάδη, μια εμβληματική μορφή του σατιρικού τραγουδιού της δεκαετίας του ’70 και τον Δημήτρη Μεντζέλο, βασικό μέλος του μοναδικού σατιρικού hip hop συγκροτήματος, των θρυλικών Ημισκουμπρίων! Στην παρέα έρχεται και η Μάρω Μαρκέλλου, η τραγουδοποιός της νεότερης γενιάς που με γλυκόπικρο χιούμορ αποτυπώνει στους στίχους της τα πάθη της σύγχρονης γυναίκας.
Η βραδιά είναι αφιερωμένη σε καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και μουσικά ιδιώματα, που όμως το κοινό συστατικό στα τραγούδια τους είναι το χιούμορ.
«Ο Ταρζάν» και η «Λούλα» του Θέμη Ανδρεάδη ξυπνούν αναμνήσεις στους… παλιότερους, ενώ το «Je suis Bossu» και το «Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία» στους… νεότερους! Η Μάρω Μαρκέλλου, από την άλλη, μας εξηγεί πώς την «πάτησε» και πήγε και ερωτεύτηκε έναν Γιάννη που… προκοπή δεν κάνει!
➤ Ο Θέμης Ανδρεάδης ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια την διαδρομή του από τα Προσφυγικά της Καλλιθέας, μαθήτευσε στην κιθάρα πλάι στον Νότη Μαυρουδή, εργάστηκε σε ιστορικές μπουάτ των 70ς και μέσα από τις συνεργασίες του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Γιάννη Σπανό και τους στίχους του γελοιογράφου Γιάννη Λογοθέτη (ΛοΓό) σχολίασε με χιούμορ και τρυφερότητα τα ήθη της εποχής «Τη δεκαετία του ’50 άκουσα το πρώτο σατιρικό τραγούδι από τον Αττίκ το οποίο έλεγε “δεν σου πάει το πάχος Δημητράκη κάνε πια και δίαιτα λιγάκι”».

➤ «Θυμάμαι το πρώτο σατιρικό τραγούδι που μου έκανε… κλικ, ήταν το “Τηλεφώνημα”» λέει ο Δημήτρης Μεντζέλος, που μαζί με τον Μιθριδάτη και τον Πρύτανη, τα πολυαγαπημένα Ημισκούμπρια, άρχισαν από το 1996 να βάζουν το hip hop σε κάθε ελληνικό σπίτι, σατίρισαν όλα τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που ένιωθε ότι τα είχε όλα λυμένα, μέσα από αστείρευτες και απανωτές δόσεις πρωτοτυπίας, χαράς και ρυθμού.

➤ H Μάρω Μαρκέλλου, μια από τις πιο καινοτόμους τραγουδοποιούς της γενιάς της καταγράφει με τα τραγούδια της τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις, με αστείρευτο χιούμορ! Μαζί μας, διατρέχει όλους τους μήνες του χρόνου με το τραγούδι της «Ο Μάης». 

Στο jukebox της εκπομπής τα τραγούδια παίζονται… αλλιώς και η Μπάντα του «Μουσικού κουτιού» «ζωγραφίζει»!

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions