ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Εξόργισαν και τους δικαστές του ΣτΕ οι δηλώσεις Γεωργιάδη για τη Novartis


Την μήνιν των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού του Μητσοτάκη, Άδωνη Γεωργιάδη για το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis.
Ο υπουργός είχε μεταξύ άλλων χαρακτηρίσει το βούλευμα «παράλογο από τη μία άκρη ως την άλλη» ενώ είχε προσθέσει ότι είναι «μόνο για ειρωνεία» ενώ [αράλληλα είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της δικαιοσύνης «λάθος, παράλογη και άστοχη».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του στα όσα προσβλητικά ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και τον κατηγορούν ότι εκφράστηκε με «απρεπή αμετροέπεια» και πρόσβαλε τους δικαστικούς λειτουργούς που έλαβαν τις αποφάσεις.

Η ανακοίνωση - καταπέλτης:
"Ο Υπουργός κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης προέβη, προσφάτως, σε δημόσια δήλωση επ' ευκαιρία της ομοφώνου κρίσεως του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου περί την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών. Η δήλωση έτυχε της πρέπουσας απαντήσεως από τη γραφίδα αρμοδίων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Μολοντούτο, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. Υπουργού. Και τούτο, όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις – ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις – αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου μας.
Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι' αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους Συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν Υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος. Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. Υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει.
Για την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας
το Διοικητικό Συμβούλιο"
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δικαστική αντίδραση είχε έρθει από την μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκανε λόγο για προσβολές και ειρωνείες από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης.
Αντιθέτως, το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε μια «άχρωμη» ανακοίνωση, με χαρακτηριστική καθυστέρηση, και περιορίστηκε σε γενικότητες περί αυτοπεριορισμού των κριτών των δικαστών.