ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

ΚΕΔ: Εντονο παρασκήνιο με τα κυβερνητικά κουπόνια στους δημοσιογράφους


Λάβαμε και δημοσιέυουμε ανακοίνωση της δημοσιογραφικής παράταξης «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»:
"Mε μεσάζοντα τον Ζούλα, Καπάκος Αντωνιάδου και Σία κατρακύλησαν στο έσχατο σημείο παζαρεύοντας την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων με τον Θ. Σκυλακάκη με αντίτιμο κουπόνια φαγητού που δίνει τώρα η Κυβέρνηση αντί για… αυξήσεις στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στα δημοτικά ραδιόφωνα στα γραφεία τύπου και στη ΓΓ Επικοινωνίας.
Πιο κάτω δεν υπάρχει για τη σύμπραξη ΝΔ-Σύριζα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τη συναλλαγή τους με το καθεστώς Μητσοτάκη, που με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι εγκαινιάζει από τους εργαζόμενους στην ενημέρωση παράλληλο τρόπο πληρωμής με διατακτικές, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται. Είναι άλλωστε μια από τις προτάσεις του ΣΕΒ σε συνέδριο το 2017 που έγινε στη Τράπεζα της Ελλάδος.
Αφού κυβέρνηση και επίορκοι κατέληξαν τα ρεπό να γίνουν….. νόμισμα για να πληρώνονται με το νόμο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ υπερωρίες, τώρα οι 7 πρόθυμοι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ βάζουν τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ στην ουρά για κουπόνια !!..
Αφετηρία της υπόγειας συναλλαγής ήταν η συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου της ΕΡΤ την προηγούμενη Δευτέρα, όταν ο ίδιος κάλεσε το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, μετά την δεύτερη στάση εργασίας και την διαγραφή του. Ανακοινώθηκε επισήμως ως δήθεν …επιτυχία σε συνέλευση που ακολούθησε την ίδια μέρα στα γραφεία του ΑΠΕ.
Η συμφωνία της ντροπής κόλλησε προς στιγμήν σε κάποιες λεπτομέρειες την Δευτέρα το απόγευμα στο γραφείο του Σκυλακάκη . Συνεχίζεται όμως ως δήθεν διάλογος για να πέσουν οι υπογραφές και αναζητείται η συσκευασία του δώρου με κάποια επιλεκτικά επιδόματα .
Αυτό φάνηκε και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τη Τρίτη, με την πρόεδρο να υπερασπίζεται τα κουπόνια , με την Αγάτσα να υπεραμύνεται την κυβερνητική…. γενναιοδωρία, τον Καπάκο να καταγγέλλει για ανικανότητα και αποτυχία την επιτροπή διαπραγμάτευσης στην οποία την τελευταία στιγμή συμμετείχε και ό ίδιος και την Νικολάρα να αναλαμβάνει την ευθύνη ,που όπως είπε, της αναλογεί αλλά να δηλώνει ότι φταίνε όλοι !..
Και ΔΕΝ ντρέπονται….
Ευτυχώς η συνεδρίαση ήταν δημόσια διότι συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας και ΔΕΝ χωρούν αμφισβητήσεις.
Και εξαγγέλθηκαν απεργιακές μορφές για να… πιεστεί να υπογράψει η κυβέρνηση μία υπουργική απόφαση με αυτά για όσους εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ με μια τσόντα αύξηση στον εισαγωγικό μισθό και κάποια επιδόματα και κουπόνια…
Οι δύο προηγούμενες στάσεις εργασίας ήταν 12-4 αλλά την Πέμπτη είναι 1-4 για το χατίρι του Ζούλα ως επιβράβευση για τα κουπόνια ,στην μεσολάβηση και προφανώς για την επιλογή της ΕΡΤ να έχει ανταποκριτή από την Κυψέλη στο μέτωπο της Ουκρανίας και τα ΕΥΣΗΜΑ για τις οδηγίες προς τους καταναλωτές πώς να…… εξασφαλίζουν καύσιμα από το ντεπόζιτο του διπλανού τους!..

Η θέση της ΚΕΔ είναι ξεκάθαρη:
1.-Διεκδικούμε ΣΣΕ τώρα για όλο τον κλάδο και σεβασμό στο δικαίωμα της κοινής γνώμης για πραγματική ενημέρωση. Καταγγέλλουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εργοδοτών για την ασυδοσία και την συμπόρευση τους με τα καρτέλ της ακρίβειας που επωφελούνται από την πανδημία και τις πολεμικές συγκρούσεις.
2.- Απαιτείται η έμπρακτη θωράκιση της Ελευθερίας του Τύπου, της Ενημέρωσης και της έκφρασης των δημοσιογράφων, που σημαίνει: Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα καλύπτουν όλα τα Μέσα ενημέρωσης, πιστή τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και διακριτούς ρόλους ανάμεσα σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες...
3.-Αντί για κουπόνια και κροκοδείλια δάκρυα η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει πραγματικά ελευθερία του Τύπου από κάθε μορφής επιθέσεις και παρεμβάσεις και να σεβαστεί την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων .
Δεν αρκεί η αυτονόητη καταδίκη επιθέσεων κατά της ελευθερίας της έκφρασης δυστυχώς, και από εκείνους που με τις πρακτικές τους έχουν προκαλέσει ασφυξία στο χώρο της Ενημέρωσης.
14.7.2022
Kίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"