ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Η μαρτυρία του διευθυντή του ethnos.gr για το όργιο καταστολής στα Εξάρχεια


«Οι αστυνομικοί δεν επιτίθενται απρόκλητα σε κανέναν», λέει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στις επικρίσεις αναφορικά με τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια.
Σε αυτή την φράση απάντησε ο διευθυντής του ethnos.gr Αδάμος Ζαχαριάδης, ο οποίος έζησε από πρώτο χέρι την αστυνομική αυθαιρεσία και την καταστολή. Στο άρθρο που έγραψε με τίτλο "Ένα ήσυχο βράδυ στα Εξάρχεια" περιγράφει με λεπτομέρεια το όργιο καταστολής και τα σκηνικά αστυνομικής βίας που εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή (22-07-22) στα Εξάρχεια.
"«Οι αστυνομικοί δεν επιτίθενται απρόκλητα σε κανέναν» ειπε ομεταξύ άλλων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας στις επικρίσεις αναφορικά με τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια.Ειλικρινά θα ήθελα να ισχύει. Όμως έτυχε να είμαι παρών σε ένα από τα όσα εκτυλίχθηκαν εκεί χθες το βράδυ. Χωρίς να γνωρίζουμε ότι είχε προηγηθεί πορεία και χωρίς να υπάρχει τίποτε που να την μαρτυρά –χωρίς δηλαδή επεισόδια στους δρόμους και έκδηλη ένταση εκείνη την ώρα– καθίσαμε σε μια ταβέρνα στα Εξάρχεια με τη σύντροφό μου και μία φίλη μας που ήρθε από το εξωτερικό.
Ξαφνικά περνάει από μπροστά μας μια ομάδα αστυνομικών με μηχανές. Κατεβαίνουν αντίθετα την οδό Μπενάκη, φωνάζοντας και σταματούν είκοσι μέτρα πιο κάτω από το σημείο που καθόμασταν. Σηκώθηκα να δω τι συμβαίνει.
Τρεις αστυνομικοί είχαν πιάσει έναν πολίτη. Οι υπόλοιποι είχαν κάνει έναν προστατευτικό κλοιό γύρω τους. Ο πολίτης είναι ήδη στο έδαφος, με τα χέρια πισθάγκωνα, αλλά οι αστυνομικοί τον χτυπάνε με κλωτσιές και γροθιές. Και ακολουθούν κραυγές ενός ανθρώπου που δέχεται βία.
Έντρομοι περαστικοί, νεαροί από τα διπλανά καφέ και όλοι οι άνθρωποι που κάθονται στην ταβέρνα σηκώνονται όρθιοι και συγκεντρώνονται γύρω από το συμβάν, γινόμενοι μάρτυρες της σκηνής. Ανάμεσά τους και τουρίστες που έχουν μείνει άναυδοι. Και που τραβούν βίντεο.
Μια κοπέλα φωνάζει ότι είναι δικηγόρος και ζητά να της πουν τι έχει συμβεί, αλλά αντιμετωπίζεται με σπρωξιές. Βγάζω αμέσως τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα και πλησιάζω κρατώντας την ψηλά στα χέρια για να ζητήσω κάποιες αρμόδιες εξηγήσεις για τη βία που ασκήθηκε μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών που έτρωγαν στο κέντρο της Αθήνας. Αντιμετωπίζομαι και εγώ με σπρωξιές. Σε διάστημα λίγων λεπτών η ομάδα αστυνομικών φεύγει περνώντας με τις μηχανές ανάμεσα από τα τραπέζια της ταβέρνας.
Δεν γνωρίζω τι είχε προηγηθεί και ποιοι είναι οι λόγοι των προσαγωγών και των συλλήψεων. Όποιοι κι αν είναι, υπάρχουν διαδικασίες για τη διερεύνησή τους. Καμία πράξη όμως δεν δικαιολογεί τον ξυλοδαρμό ανθρώπου που βρίσκεται ακινητοποιημένος στο έδαφος. Και κανένας ξυλοδαρμός που γίνεται μπροστά στα μάτια των πολιτών δεν μπορεί να τους αφήνει αδιάφορους: όποιον κι αν αφορά".
«Η ΕΛΑΣ είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή των νόμων και την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», λέει στην ίδια ανάρτησή του ο Υπουργός. Λυπάμαι που το λέω αλλά όσοι ήμασταν μάρτυρες του συγκεκριμένου περιστατικού ανασφάλεια νιώσαμε από την στάση των συγκεκριμένων αστυνομικών, προσθέτει ο Αδάμος Ζαχαριάδης, ανατρέποντας το αφήγημα της κυβέρνησης και του κ. Θεοδωρικάκου