ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Επιτελικό κράτος της... φωτιάς: Άφησαν 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα στη Δαδιά


Μπορεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την άνοιξη να εμφανιζόταν καθ' όλα έτοιμο για την αντυπυρική περίοδο του καλοκαιριού, παρ' όλα αυτά η πραγματικότητα και οικαταστροφικές φωτιές ήρθαν γι' άλλη μια φορά να διαψεύσουν πανηγυρικά την κυβέρνηση της Ν.Δ..
Έτσι, για ακόμα ένα καλοκαίρι, η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη δηλαδή από τον Έβρο έως το Ρέθυμνο και από τη Λευκάδα έως τη Λέσβο, με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους να υπερβάλλουν εαυτούς για να σώσουν τα σπίτια τους, τα ζώα τους, το πράσινο που τους περιβάλλει πριν όλα αυτά γίνουν αποκαΐδια υπό τους ήχους τους «112» που καλεί άρον-άρον για εκκένωση.

Η κατάργηση επτά Φορέων Εθνικών Δρυμών και Πάρκων σε μια νύχτα

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι άμοιρη ευθυνών αφού, όπως έγινε γνωστό την περίοδο των περασμένων Χριστουγέννων, κατάργησε με ένα ΦΕΚ επτά συγκεκριμένους Φορείς Προστασίας Εθνικών Δρυμών σε όλη τη χώρα, δηλαδή διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Χαρακτηριστικά, με το ΦΕΚ Β' 6191 της 23ης Δεκεμβρίου 2021 και ύστερα από σχετική απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, που ελήφθη την 6η και 7η Δεκεμβρίου 2021, έπαψαν να ισχύουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) σε επτά συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

Αυτές είναι οι εξής:
  • Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
  • Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
  • Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
  • Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
  • Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
  • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
  • Εθνικός Δρυμός Ολύμπου
Μέσα στις περιοχές, οι φορείς των οποίων καταργήθηκαν, βρίσκονται η Πάρνηθα που κάηκε πέρσι τον Αύγουστο, ο Υμηττός και η Νοτιοανατολική Αττική όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά τον Ιούνιο, αλλά και το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο το οποίο κοντεύει να γίνει στάχτη καθώς η φωτιά μαίνεται εδώ και τέσσερις ήμερες.

-περισσότερα στο ρεπορτάζ του Σωτήρη Χαραλαμπόπουλου στο ieidiseis ΕΔΩ