ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Η ιστορία επαναλαμβάνεται - Δέσμιος ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ανασχηματισμό


Αδυναμία πραγματοποίησης ενός νέου ανασχηματισμού στην πορεία προς τις κάλπες καταδεικνύει ο πρωθυπουργός, καθώς εκτιμά πως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερα και μεγαλύτερα από αυτά που θα κληθεί να επιλύσει. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έχουν ήδη σημειώσει και άλλη φορά:
-Είναι φανερό πως λίγους μήνες πριν τις κάλπες δεν μπορεί να μετακινήσει κορυφαίους υπουργούς. Όπως πχ τον Νίκο Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών (είναι, άλλωστε, και ο μόνος «δελφίνος» έως τώρα στο κυβερνόν κόμμα), τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από το Άμυνας, τον Χρήστο Σταϊκούρα από το Οικονομικών (αν και πολλοί λένε από τον προηγούμενο ανασχηματισμό ότι το ήθελε), τον Κωστή Χατζηδάκη από το Εργασίας, τη Νίκη Κεραμέως από το Παιδείας, τον Τάκη Θεοδωρικάκο από το Προστασίας του Πολίτη κοκ. Ούτε μπορεί, βεβαίως, να αφήσει εκτός κυβέρνησης τον Άδωνι Γεωργιάδη (επίσης κάποιοι ισχυρίζονταν στον προηγούμενο ανασχηματισμό ότι ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού). Ανασχηματισμός, ωστόσο, χωρίς μετακίνηση κάποιου έστω κορυφαίου υπουργού, θα είναι για …επιθεώρηση!
-Ο προεκλογικός ανασχηματισμός προϋποθέτει στροφή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και χρησιμοποίηση στο νέο υπουργικό σχήμα πολλών βουλευτών, με έμφαση στις περιοχές που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα ή υποεκπροσωπούνται έως τώρα στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές, ωστόσο, που θα επιλεγούν για υπουργοί ή υφυπουργοί θα λάβουν προβάδισμα επανεκλογής έναντι των υπολοίπων, γεγονός που θα δημιουργήσει δυσαρέσκειες και πιθανόν θα εντείνει το κλίμα «λευκής απεργίας» που παρατηρείται και σήμερα. Εξάλλου και η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα αφήσει εκτός Βουλής τριάντα τουλάχιστον βουλευτές του κυβερνώντος. Ακόμα και αν σε τυχόν δεύτερες εκλογές κάποιοι από αυτούς επανεκλεγούν, το προφίλ τους θα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα και θα θεωρούνται «περιορισμένης δυναμικής και διάρκειας».
-Παρά τη στροφή προς το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο νέος ανασχηματισμός θα πρέπει να σηματοδοτεί και τη συνέχιση του ανοίγματος προς τον λεγόμενο «κεντρώο» χώρο, ιδίως τώρα που το Μαξίμου θέλει να πιέσει και να διεμβολίσει το ΠΑΣΟ-Κίνημα Αλλαγής υπό τη νέα του ηγεσία. Η χρησιμοποίηση στελεχών εκτός ΝΔ (κυρίως «εκσυγχρονιστών») για την κυβέρνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» από βουλευτές που θα έμεναν εκτός υπουργικού σχήματος.
-Ένας προεκλογικός ανασχηματισμός, τέλος, πρέπει να σηματοδοτεί και μηνύματα για το τι θα πράξει μια κυβέρνηση που επιζητεί την ψήφο των πολιτών για την επανεκλογή της ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμών. Θα μειωθεί πχ το μέγεθος του υπουργικού συμβουλίου που είναι από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης; «Θα βρει» ο πρωθυπουργός γυναίκες (μιλάμε για ικανό αριθμό) να χρησιμοποιήσει; Θα σηματοδοτήσει αλλαγές στο Μαξίμου; Θα δείξει ότι μπορεί να «ξεβολέψει υπουργούς» που θεωρούνται ακόμα και «δελφίνοι» και δεν έχουν μετακινηθεί καθόλη τη διάρκεια διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

- απόσπασμα από κείμενο του Βασίλη Σκουρή στο ieidiseis ΕΔΩ