ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Αφρική: Το νέο βενζινάδικο της Ευρώπης;


Μπορεί να ακούγεται κυνικό και κοντόφθαλμο, αλλά τώρα που το ρωσικό φυσικό αέριο είναι σε έλλειψη, η Ευρώπη έχει αρχίσει να κοιτάζει με ζήλο τα ορυκτά καύσιμα στην αφρικανική ήπειρο.Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα το Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα-Μπισάου, για συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα.
Στα τέλη Μαίου, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στην Αφρική, με πρώτο σταθμό τη Σενεγάλη. Στόχος: η επίτευξη συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Ο Μάριο Ντράγκι, είχε αρχίσει να διασχίζει την Αφρική αναζητώντας φυσικό αέριο και πετρέλαιο .Λίγες ημέρες πριν παραιτηθεί μάλιστα, ο «Σούπερ Μάριο», εξασφάλισε μια μεγάλη συμφωνία με την Αλγερία. Το Αλγέρι θα γίνει ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρώμης το επόμενο έτος.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Μαύρη Ήπειρο υπολογίζονται σε 13 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου ανήλθαν επίσης το 2021 συνολικά σε 125 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Το ερώτημα όμως είναι υπό ποιες συνθήκες και με ποια ταχύτητα μπορούν να αναπτυχθούν. «Η Αφρική έχει σίγουρα μεγάλες δυνατότητες να γίνει ένας ισχυρός ενεργειακός κόμβος», λέει ο οικονομολόγος Τόμας Σκάρφιλντ, του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων στο Λονδίνο, λιγότερο από την Αίγυπτο. Ο όμιλος BP αναμένει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αφρική θα αυξηθεί κατά 80% έως το 2035.
- απόσπασμα από κείμενο που υπογράφει ο Μιχάλης Ψύλος στην Ναυτεμπορική (23.7.2022) - ολόκληρο  ΕΔΩ