ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Φτώχεια και ρεμπέτικο


Στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου και στη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετώπιζαν, κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, επικεντρώνεται η «Αφύλαχτη Διάβαση», που θα μεταδοθεί από τη Φωνή της Ελλάδας, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις 13:00.
Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που επιμελείται και παρουσιάζει ο Θωμάς Σίδερης, με κύριο θέμα τις συνθήκες φτώχειας που ήταν καταδικασμένο να ζει το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας, επιβιώνοντας στο όριο της πείνας και της ανέχειας την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ακούγεται η συγκλονιστική μαρτυρία της Θεοδώρας Κεφάλα, πρόσφυγα πρώτης γενιάς, που απασχολήθηκε ως εργάτρια σε διάφορα εργοστάσια του Πειραιά. Με τεκμήρια και πηγές από το αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, το αρχείο της ΕΡΤ και τις εφημερίδες της περιόδου 1929-1934, ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα στον Μεσοπόλεμο.
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει ο δημοσιογράφος-ιστορικός και ερευνητής Σταύρος Μαλαγκονιάρης, ενώ ακούγονται ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια που έχουν ως κύριο θέμα τους τη φτώχεια.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις 13:00