ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ολαφ Σολτς ο «μαρτυριάρης»


Γράφει ο Κώστας Αργυρός

Προφανώς
ο Ολαφ Σολτς δεν γνώριζε όταν ανακοίνωνε με χαρακτηριστική άνεση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε μαζί του να στείλει η Ελλάδα «παλιά» άρματα μάχης στην Ουκρανία και να λάβει ως αντάλλαγμα καινούρια γερμανικά, ότι κανείς στην Ελλάδα δεν είχε ενημερωθεί για αυτή την (προσωπική;) απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας βρέθηκε έτσι να παίζει το ρόλο του «μαρτυριάρη», όπως είχε κάνει και ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, όταν προ ημερών αποκάλυπτε με την ίδια άνεση ότι η Ελλάδα έχει στείλει πολεμικό υλικό, πολύ «βαρύτερο» και περισσότερες φορές στην εμπόλεμη Ουκρανία, από όσο γνώριζαν οι πολίτες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιθανώς ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης.

Εχουμε πλέον ακόμα μια απόδειξη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός λειτουργεί ως «μονάρχης», που θεωρεί ότι μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής χωρίς να θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να ενημερώσει κανέναν.

Η συγκεκριμένη
απόφαση μάλιστα εσωκλείει «δύο κακά σε ένα πακέτο». 
  • Πρώτον εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα σε μια πολεμική αντιπαράθεση, αφού δε μιλάμε απλώς για «σφαίρες και καλάσνικοφ», όπως μας έλεγαν στην αρχή τα non papers του Μαξίμου.
  •  Δεύτερον, όπως έγινε και με την περίπτωση των περίφημων F35 ή των Ραφάλ νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κλείνει αγορές πολεμικού υλικού δισεκατομμυρίων, λες και αγοράζει νέες ηλεκτρικές συσκευές για το σπίτι του. Και νοιώθει εξαιρετικά άνετα με όλα αυτά. Τόσο άνετα που δε χρειάζεται να το πει στους Ελληνες πολίτες. Αν αυτοί το μάθουν «από σπόντα» έχει καλώς. Αλλά ούτε και τότε φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του.
Η στάση του αυτή είναι εκτός όλων των άλλων και βαθιά προσβλητική για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που υποχρεώνεται κάθε φορά να «συμφωνήσει» εκ των υστέρων, με αποφάσεις που αποδεδειγμένα αγνοούσε.

Είναι εντυπωσιακή η απαξίωση, ο εξευτελισμός των δημοκρατικών διαδικασιών ελέγχου, διαφάνειας, λογοδοσίας που επιβεβαιώνει ότι αυτή η κυβέρνηση θεωρεί τη χώρα «κτήμα» της. Αλήθεια τι θα σκέφτηκε για τη χώρα μας και ο ίδιος ο Σολτς, όταν κατάλαβε ότι αυτό που ανακοίνωνε ήταν εντέλει ένα «μυστικό» του πρωθυπουργού, ο οποίος στη δική του συνέντευξη τύπου επέλεξε να αοριστολογήσει για μια σειρά ζητήματα, αλλά να μην πει ούτε λέξη για τη νέα αυτή «εξοπλιστική» πρωτοβουλία.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η ευκολία, με την οποία μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθησαν να παρουσιάσουν αυτό το εξωθεσμικό ατόπημα και επικοινωνιακή γκάφα ταυτοχρόνως, ως μια ακόμα «ολιστική» επιτυχία του πρωθυπουργού μας. Είναι λοιπόν αυτή η ενημέρωση που αξίζει στους Ελληνες πολίτες;