ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Ο δημοσιογράφος που κάνει τη Λε Πεν να φαίνεται «κανονική»...


O πιο ακραίος... ακροδεξιός Ζεμούρ έκανε τη Λεπέν να φαντάζει πιο «κανονική» πολιτικός, δηλώνει στο Liberal o Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες εκτίμησης πολιτικού κινδύνου, προσθέτοντας ότι η αλλαγή της ατζέντας των θεμάτων που απασχολούν τους ψηφοφόρους και η ακρίβεια την ωφέλησε. Εν τούτοις εκτιμά πως ο Μακρόν διατηρεί τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη.
Την ώρα που δημοσιεύματα στη Γαλλία και στο εξωτερικό αναλύουν τις πιθανότητες η Λεπέν να κάνει την έκπληξη καθώς η δημοσκοπική της άνοδος το τελευταίο διάστημα είναι εντυπωσιακή, έχοντας κερδίσει πέντε μονάδες μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, οι ειδικοί δεν δείχνουν να πείθονται για μια νίκη της. Τονίζουν όμως ότι η συγκυρία (πόλεμος στην Ουκρανία - ενεργειακή κρίση) δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τον Μακρόν.
«Υπήρχε ενεργειακή κρίση στη Γαλλία και πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτή η κρίση είναι στο πλαίσιο μιας γενικότερης κρίσης κόστους ζωής. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, ο Μακρόν δεν μπόρεσε να τον εκμεταλλευτεί πολιτικά γι’ αυτό και δυσκολεύεται στις δημοσκοπήσεις», εξηγεί ο Πίκολι.
Σε ό,τι αφορά τη Λεπέν, ο συμπρόεδρος της Teneo τονίζει ότι «αυτή κατάφερε μέχρι στιγμής να κρατήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία έξω από την πολιτική ατζέντα». Αυτό που ωστόσο δείχνει να την πριμοδοτεί στα μάτια των ψηφοφόρων είναι ο Ερίκ Ζεμούρ, ο πρώην δημοσιογράφος με την ακραία ρητορική κατά των μεταναστών που έχει μάλιστα καταδικαστεί και σε πρόστιμο 10.000 ευρώ για ρητορική μίσους σε βάρος των ασυνόδευτων προσφύγων.
«Το γεγονός ότι υπάρχει ένας άλλος υποψήφιος που είναι πιο ακραίος, ο Ζεμούρ, βοηθάει την εικόνα της Λεπέν. Ο λόγος του αλλά και ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο διεξάγει την καμπάνια του κάνουν τη Λεπέν να φαντάζει μια πιο κανονική πολιτικός. Τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές», επισημαίνει ο Πίκολι.

- από το liberal.gr