ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Εδώ σε θέλω κάβουρα!


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Παρά τις εργώδεις προσπάθειές του να ελέγξει το κόμμα του, παρά το λιβάνισμα που του κάνουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντάς τον σαν ηγέτη μακράς πνοής, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δυσκολεύεται στη διαχείριση ορισμένων ζητημάτων που προκαλούν εντάσεις στο στελεχικό δυναμικό, στο ακροατήριο της παράταξης και πάνω σ’ αυτά είχε οικοδομήσει προεκλογικά το αφήγημά του. Σήμερα είναι υποχρεωμένος να κινηθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές του, να βαφτίσει νικηφόρα προέλαση την άτακτη υποχώρηση, ρεαλισμό τον οπορτουνισμό και υπευθυνότητα τον χυδαίο λαϊκισμό.
Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Όσους κόλακες κι αν έχεις πλάι σου για να σε προστατεύουν από τις «κακίες» της πλέμπας, όσους επικοινωνιολόγους κι αν επιστρατεύσεις για να σε στολίσουν με προσόντα, όσα μέσα ενημέρωσης κι αν βάλεις να περιγράφουν τις κωλοτούμπες σου σαν μαγικές ακροβατικές φιγούρες που θα ζήλευαν και οι επαγγελματίες του είδους, υπάρχουν ζητήματα που δε γίνεται να φασκιωθούν, γιατί αυτοί που τα θέτουν και απαιτούν να τα λύσεις, είναι εξωχώριοι παράγοντες με τους οποίους θέλεις να τα έχεις καλά.
Ο λόγος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Στο θέμα της κύρωσης των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε να κάνει καθυστέρηση. Ξέρει ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν ο Αντ. Σαμαράς (το έχει δηλώσει) και ο Κώστας Καραμανλής (το έχει διαμηνύσει) και φοβάται ότι μπορεί να μπουν στον πειρασμό και ορισμένοι βουλευτές, κυρίως εκείνοι που είχαν καλλιεργήσει στους ψηφοφόρους τους την προσδοκία ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει την κατάπτυστη, όπως έλεγαν, συμφωνία, και υπόσχονταν την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά. Τα βαριά λόγια αποσύρθηκαν, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας αρκετές φορές, δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει για να προχωρήσουν οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με τις Βρυξέλλες και ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να αποσύρει τις ενστάσεις του.
Τώρα και με αφορμή την ουκρανική κρίση, το θέμα των μνημονίων έρχεται στην επικαιρότητα. Πιέζουν οι Βρυξέλλες, πιέζουν και οι ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης ως δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος τι θα κάνει; Έλα μου ντε. Θα φέρει τα μνημόνια προς ψήφιση στη Βουλή; Κι αν τα καταψηφίσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί; Θα το αντέξει; Κι αν τους ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές; Τα μνημόνια θα περάσουν γιατί θα τα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η κυβέρνησή του θα δεχτεί ένα σοβαρό πλήγμα. Μπορεί να ισοφαρίσει; Πώς; Ίσως με μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, που στην εφαρμογή του στις δεύτερες εκλογές θα κρατήσει εντός της Βουλής αρκετούς βουλευτές της παράταξης. Μα, είναι αυτά σοβαρά πράγματα; Αν είσαι ο ιδιοκτήτης της χώρας, επιτρέπονται τα πάντα για να σώσεις την περιουσία σου από τους κατσαπλιάδες του ακροαριστερού λαϊκισμού που καραδοκούν λυσσασμένοι να πάρουν εκδίκηση από την παράταξη των… ενάρετων.
Επιτρέπεται επίσης να πετάς την μπάλα στην εξέδρα, όταν σ’ έχουν κλείσει στα καρέ σου. Αυτό κάνει με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ο αρμόδιος υπουργός την έφερε στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά τρεις υπουργοί (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης) έβαλαν βέτο, λέγοντας ότι έτσι είναι σα να δικαιώνουμε τους κουκουλοφόρους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, είναι σα να παραδεχόμαστε ότι υπήρχε σκάνδαλο, ενώ εμείς λέμε ότι υπάρχει μόνο σκευωρία. Πώς αντέδρασε ο πρωθιερέας της κυβέρνησης; Φοβικά. Είπε στον κ. Τσιάρα να τη φέρει αργότερα. Πόσο αργότερα; Ποιος ξέρει. Ίσως την Κυριακή του Πάσχα. Περισσότερο με εκβιαζόμενο μοιάζει παρά με κυρίαρχο του παιχνιδιού.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (23.3.2022)