ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Κάντο όπως τότε (το 2015), με τον Τσίπρα!..

Να επαναξιώσουμε τις εκλογές ως βασικό εργαλείο της Δημοκρατίας, ικανό
να εξοστρακίσει τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

«Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι πέφτει και θέλει να ελέγξει τα πάντα», ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην νυχτερινή – διάβαζε, λαθραία – τροπολογία, μέσω της οποίας θέλησε να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο περί Τύπου.
Υπερβολές, αστοχίες, ανακρίβειες!.. Και επί της ουσίας της συγκεκριμένης νομοθετικής λαθροχειρίας, αλλά κυρίως όσον αφορά τα κίνητρα που την προκάλεσαν…
Όχι ότι αν ο Μητσοτάκης «έπεφτε» θα ήταν απίθανο να μην το… αντιληφθεί, μέσα στην γενικότερη πολιτική ανεμελιά του. Μα δυστυχώς δεν πέφτει, απλά αρχίζει να παραπατά: να χάνει τον στομφώδη βηματισμό του για την ακρίβεια, καθώς κλονίζεται το σταθερό επικοινωνιακό έδαφος που, με το αζημίωτο, του εξασφάλιζαν μέχρι σήμερα οι μιντιακοί ολιγάρχες.
Να αισθάνεται όχι ότι «θέλει να ελέγξει τα πάντα», αλλά ότι αρχίζει να χάνει τον έλεγχο των πάντων. Και, ανακλαστικά, να τα βάζει με τις εφημερίδες∙ που στην πλειονότητα τους – ακόμα και οι «ελεγχόμενες» – αρχίζουν σποραδικά να ανοίγουν ρωγμές στο εικονικό ενημερωτικό σκηνικό, και να φανερώνουν σημεία της θλιβερής κυβερνητικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας.

*****
Επί της ουσίας της εν λόγω νυχτερινής κυβερνητικής λαθροχειρίας, όπως τα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην αρχική καταγγελτική του ανακοίνωση: παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, απόπειρα περιορισμού της δημοκρατίας και της ελευθερίας της γνώμης, αλλά και δωράκι του πρωθυπουργού προς στο πρακτορείο διανομής (συμφερόντων Μαρινάκη).
Ωστόσο, η πρώτη φράση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης («Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι πέφτει») είναι άκυρη.
Διότι αν «έπεφτε», ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόταν… ο ίδιος, θα το αντιλαμβανόμαστε εμείς (η Δημοκρατία, ο ελληνικός λαός) που θα τον είχαμε ρίξει: «Τα αυταρχικά καθεστώτα πέφτουν με πάταγο, κ. Μητσοτάκη. Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η δημοκρατία θα σας ρίξει», επαναλαμβάνει, με κάθε ευκαιρία, ο θεσμικός ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας.
Ας μην κοροϊδευόμαστε: τα τραγικά έως και εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας (αλλά και τώρα, στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας, της πρόληψης των γενικότερων συνεπειών του πολέμου που απειλούν άμεσα τη χώρα μας με επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση) έχουν κάνει τον κ. Μητσοτάκη να κλονίζεται και να παραπατά. Και να φοβάται τις εκλογές!...
Να τις μεταθέτει στο… απώτερο μέλλον, βέβαιος ότι «στη σημερινή συγκυρία, ο λαός θα τον τιμωρήσει», όπως είχε προαναγγείλει ο his master's voice Στέλιος Πέτσας.

*****
Σωστά: τώρα πια, καθώς οι συνέπειες του πολέμου πλήττουν ανελέητα την Ευρώπη και μεταβάλλουν την χώρα μας σε έναν τόπο απίστευτης ακρίβειας, λιτότητας, περαιτέρω απορρύθμισης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, και αβάσταχτης αύξησης του χρέους, η ανάπηρη Δημοκρατία μας συντρίβεται – οι εκλογές επιστρέφουν άρδην στην ακραία απαξίωση της εποχής των μνημονίων.
Ακριβώς όπως το διατύπωνε ο Τσόμσκι: «Στις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης, οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο, ακριβώς όπως και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, που διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. (…) Η αντιπροσώπευση εξαντλείται στην εκπροσώπηση οικονομικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα αυτά να καθορίζουν την πολιτική»…
Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να το κάνουμε όπως τότε (τις μέρες του 2015, λέω) με τον Τσίπρα!.. Να διαψεύσουμε τον Τσόμσκι!.. Να αποκαταστήσουμε την πραγματική Δημοκρατία στη χώρα μας… Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να επαναξιώσουμε τις εκλογές ως βασικό εργαλείο της Δημοκρατίας, ικανό να εξοστρακίσει τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του – να αποδώσει στον Ελληνικό λαό μια αντιπροσωπευτική των συμφερόντων του κυβέρνηση: όπως τότε, με τον Τσίπρα!...

ΥΓ:
Γράφω να «διαψεύσουμε», να «αποδείξουμε», να «επαναξιώσουμε», γιατί αυτή είναι δουλειά δική μας, δουλειά όλων των δημοκρατικών Ελλήνων και όχι μόνο του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
  • το κείμενο του Νίκου Τσαγκή είναι από το μπλογκ ΤΑ ΡΕΣΤΑ (26.3.2022)