ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Η τραγωδία στο Χέιζελ: με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη


Με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, η «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος, το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 στις 13:00, μεταδίδει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ανεξέλεγκτη βία στα αγγλικά γήπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, με αποκορύφωμα την τραγωδία στο γήπεδο Χέιζελ των Βρυξελλών.
Βρυξέλλες, 29 Μαΐου 1985, 37 χρόνια πριν. Μία αλληλουχία γεγονότων, εντός και εκτός των αγγλικών γηπέδων, ένας κύκλος βίας και αίματος, που κράτησε σχεδόν 15 χρόνια. Η τραγωδία στο Χέιζελ θα ταρακουνήσει συθέμελα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η αγγλική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει μέτρα.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ εστιάζει στο ερώτημα εάν η τότε «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ κατάφερε τελικά με τη σκληρή στάση της να ελέγξει τον χουλιγκανισμό ή όχι και αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο του αρχιδικαστή Πίτερ Τέιλορ μέσα από μυστικά έγγραφα των Εθνικών Αρχείων της Βρετανίας που δημοσίευσε η εφημερίδα «Telegraph» στο φύλλο της 28ης Δεκεμβρίου 2018.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης