ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Ενα πομπώδες καλαμπούρι


Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πώς βγαίνεις από μια δύσκολη κατάσταση; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Προσπαθείς να κάνεις το μαύρο άσπρο με τη βοήθεια των μηχανισμών που ελέγχεις. Οι αφελείς θα σε πιστέψουν έστω και διστακτικά, οι φανατικοί θα επικροτήσουν. Πετάς την μπάλα στην εξέδρα επιβάλλοντας νέα θέματα στη δημόσια συζήτηση. Αν είσαι στην εξουσία διαθέτεις τα όπλα για να το πετύχεις. Οργανώνεις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών αντιπάλων σου κατασκευάζοντας στοιχεία για να τους συκοφαντήσεις ή ανασύροντας από το χρονοντούλαπο παλιές ιστορίες που δεν απέδωσαν όσα προσδοκούσες την εποχή που ήταν στο προσκήνιο.
Στο θέμα αυτό χρειάζεσαι τη βοήθεια των ανθρώπων που έχουν αναλάβει με το αζημίωτο να σε προστατεύουν. Βομβαρδίζεις με συμψηφισμούς το θυμωμένο πλήθος. Στόχος σου είναι να φέρεις αυτούς που σε επικρίνουν στη θέση του απολογούμενου, πλασάροντας το γνωστό λιπαρό σχήμα «εσείς δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε». Το τελευταίο κόλπο σε μεγάλες δόσεις έχει ρίσκο γιατί ρίχνει νερό στον μύλο των οπαδών της αντιπολιτικής και της Ακροδεξιάς που διακινούν την άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι». Αν βρίσκεσαι σε κατάσταση πανικού αυτό δεν σ’ απασχολεί. Προτιμάς την ισοπέδωση, δηλαδή το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», από τη λυτρωτική αυτοκριτική.
Το χειρότερο όμως είναι να επιχειρήσεις να βγεις από πάνω κουνώντας το δάχτυλο. Και θα αποδειχθεί ότι είναι η χειρότερη επιλογή αν έχεις τη φωλιά σου λερωμένη, αν το παρελθόν σου είναι κακόφημο, αν οι σημερινές πρακτικές σου ακυρώνουν το δήθεν παυσίλυπο αφήγημά σου. Το σύστημα εξουσίας (κυβέρνηση και φιλικά μέσα ενημέρωσης) μας είπε ότι ο κ. Λιβανός αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση και ο κ. Δούκας διεγράφη από το κόμμα γιατί η συμπεριφορά τους δεν αρμόζει στον κώδικα αξιών της Νέας Δημοκρατίας. Πομπώδες καλαμπούρι.
  • Ο κώδικας αξιών της Νέας Δημοκρατίας δεν χωράει τους Λιβανό και Δούκα. Αυστηρός κώδικας, αυστηρός και ο θεματοφύλακάς του πρωθυπουργός. Πώς να εξηγήσεις όμως ότι χωράει τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, ο οποίος σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση καλούσε τις τοπικές οργανώσεις να υπενθυμίσουν σε πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. το γεγονός ότι ωφελήθηκαν από τις κυβερνήσεις της παράταξης είτε με διορισμούς είτε με συμβάσεις; Φαίνεται ότι ο κώδικας αξιών της Δεξιάς είναι σουρωτήρι και ο θεματοφύλακάς του μύωψ.
  • Χωράει επίσης αυτός ο αυστηρός κώδικας αξιών τα νταραβέρια της υπουργού Παιδείας με τον υπουργό Ανάπτυξης. Αυτός μαγειρεύει προγράμματα, αυτή τα σερβίρει στους μαθητές. Για να μένουν και οι δύο στις θέσεις τους, υποθέτω ότι ο θεματοφύλακας του κώδικα αξιών της παράταξης δεν έχει κανένα πρόβλημα. Οι τρύπες στο σουρωτήρι μεγαλώνουν.
  • Χωράει αυτός ο αυστηρός κώδικας αξιών το αλισβερίσι κορυφαίου υπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού με υπόδικους. Για να μένει κι αυτός στη θέση του νομιμοποιούμαι να συμπεράνω ότι ο θεματοφύλακας του κώδικα αξιών της Νέας Δημοκρατίας δεν εντοπίζει κάτι επιλήψιμο. Το σουρωτήρι μπάζει από παντού.
  • Χωράει αυτός ο αυστηρός κώδικας αξιών τον βουλευτή που χαρακτηρίζει «λεκέ» τους χιλιάδες θανάτους από κορονοϊό και ισχυρίζεται ότι κάνουμε την τρίχα τριχιά. Αυτός παραμένει στο κόμμα, ο κώδικας αξιών της παράταξης έχει γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ο θεματοφύλακάς του με αδυσώπητο κυνισμό επιβραβεύει το ακούραστο θράσος των υφισταμένων του.
Εναν κώδικα αξιών έχει αυτή η παράταξη και τον εφαρμόζει με συνέπεια διαχρονικά: τα ρουσφέτια, οι απευθείας αναθέσεις, η σκανδαλώδης διαχείριση του δημόσιου χρήματος, η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, ο έλεγχος της Δικαιοσύνης, η δαιμονοποίηση των πολιτικών αντιπάλων της. Είναι ο κώδικας αξιών που ταιριάζει στους ιδιοκτήτες της χώρας.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (09.02.2022)