ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Los Buenos Antifascistas


Δυο χρόνια πριν σε μια Ισπανική εφημερίδα είδα το ονοματεπώνυμο Anastasia Tsackos Moratalla. Το Tsackos εμοιαζε αρκετά Ελληνικό.
Σε μια συνέντευξή της μια ογδοντάχρονη γυναίκα περιέγραφε μια συγκλονιστική ιστορία. Είναι..κόρη μιας Ισπανίδας που ερωτεύτηκε εναν Ελληνα αριστερό ο οποίος τα τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου πήγε εθελοντικά στην Ιβηρική για να πολεμήσει τους εθνικιστές του Φράνκο.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, καθόμουν απέναντί της στο μακρυνό Albacete νοτιανατολικά της χώρας. Την ακουγα να διηγείται τη ζωή του Ελληνα πατέρα της, ζωή βγαλμένη λες απο σενάριο ενός ιδαίτερα ευφάνταστου συγγραφέα.
Οταν εφυγα απο εκεί βάλθηκα να μάθω γι αυτούς τους Ελληνες σαν τον πατέρα της. Ποίοι ήταν οι ανθρωποι που παράτησαν τις ζωές τους για να πάρουν μέρος στο μεγαλύτερο ραντεβού διεθνισμού και αλληλεγγύης που εγραψε η ιστορία.
Μαζί με χιλιάδες ξένους απο πενηντατρείς χώρες πήραν μέρος στον Ισπανικό εμφύλιο πολεμώντας τους εθνικιστές της Ισπανίας που ειχαν την γενναιόδωρη βοήθεια των Χίτλερ και Μουσολίνι. Δυο χρόνια αργότερα, ειχα διαβάσει χιλιάδες σελίδες απο τα σχεδόν αγνωστα αρχεία του Ισπανικού εμφυλίου, πληροφορίες απο εκατοντάδες διαφορετικές πηγές σε ολο τον κόσμο, δεκάδες βιβλία γι αυτούς τους εθελοντές που πολλές χώρες τίμησαν αλλα οχι και η δική μας.
Ειδα οτι ο Ερνεστ Χέμινγουει εχει γράψει κολακευτικές αναφορές για τους Ελληνες εθελοντές, διαπίστωσα πως αρκετοί συμπατριώτες μας εμποροι όπλων πλούτισαν υπερβολικά απο αυτό τον πόλεμο, μου εκαναν οχι ευχάριστη εντύπωση οι γεμάτες συμπάθεια για τον Φράνκο ανταποκρίσεις του Νίκου Καζαντζάκη σε εφημερίδα της εποχής.
Ηταν περίπου 400 Ελληνες και Κύπριοι, ανθρωποι που εκαναν μοναδικές προσωπικές υπερβάσεις για να πολεμήσουν τον εθνικισμό μιας χώρας που δεν ήταν η δική τους. Ολα αυτά, με τη βοήθεια ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού εγιναν ενα βιβλίο με την ιστορία τους να κινείται παράλληλα με την αφήγηση της Anastasia Tsackos Moratalla για την προσωπική ζωή του πατέρα της, του Γιώργου Τσάκου.
Ποιοι ήταν αυτοί οι Buenos Antifascistas οπως τους χαρακτήριζαν οι Ισπανοί, γιατί πήγαν στην Ιβηρική, ποιες ήταν οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές τους αναφορές, πόσοι άφησαν τις ζωές τους εκεί πολεμώντας.
Σε λίγες ημέρες στα βιβλιοπωλεία απο τις εκδόσεις Θεμέλιο...



Γιάννης Παντελάκης / FB