ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Δολοφονίες δημοσιογράφων


Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ την περασμένη εβδομάδα, ήταν η τέταρτη στη σειρά για το τρέχον έτος.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Committee to Protect Journalists (για τους φίλους, CPJ),.. είχαν προηγηθεί τα φονικά του Λιβανέζου Λοκμάν Σλιμ στις 3 Φεβρουαρίου, του Μπαγκλαντεσιανού Μπορχάν Ουντίν Μουζακίρ στις 20 Φεβρουαρίου και του Σομαλού Τζαμάλ Φαράχ Αντάν την 1η Μαρτίου.
* Ο Λοκμάν Σλιμ απήχθη στις 3 Φεβρουαρίου στην πόλη της Νίχα, νοτίως της Βηρυτού, και βρέθηκε την επόμενη ημέρα νεκρός στο αυτοκίνητό του στο δρόμο ανάμεσα στα χωριά Αντουσίγιε και Ταφάχτα. Είχε πυροβοληθεί τέσσερις φορές στο κεφάλι και μία φορά στην πλάτη…
Ήταν εξέχων σχολιαστής της πολιτικής πραγματικότητας του Λιβάνου και διηύθυνε από κοινού με τη σύζυγό του Μόνικα Μπόργκμαν το Umam Documentation and Research Center. Η επικριτική του στάση κόντρα στην Χεζμπολάχ γέννησε υποψίες για συμμετοχή της στη δολοφονία του, αλλά η οργάνωση αρνήθηκε κάθε ανάμιξη και ζήτησε να βρεθούν τάχιστα οι ένοχοι.
* Ο Μπορχάν Ουντίν Μουζακίρ πυροβολήθηκε στο λαιμό στις 20 Φεβρουαρίου στην περιοχή Κομπανιγκανί, ενώ κάλυπτε συγκρούσεις αντιπάλων ομάδων του κυβερνώντος κόμματος Awami League για λογαριασμό της ιστοσελίδας Barta Bazar και της εφημερίδας Bangladesh Samachar.
Τόσο η αστυνομία όσο και οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια των ταραχών και τουλάχιστον 50 άτομα τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς. Οι δολοφόνοι του Μπορχάν Ουντίν Μουζακίρ, δεν έχουν γίνει γνωστοί.
* Ο Τζαμάλ Φαράχ Αντάν δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους στην πόλη του Γκαλκάγιο, ενώ καθόταν έξω απ’ το μαγαζί του. Τον τελευταίο καιρό ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις δραστηριότητες της παραστρατιωτικής οργάνωσης Al-Shabaab, η οποία και ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του.
Σύμφωνα με τις αρχές της αυτόνομης επαρχίας Παντλάντ, τρεις άνδρες συνελήφθησαν πριν από δεκαπέντε ημέρες ως ύποπτοι για τη δολοφονία. Έκτοτε η δημοσιογραφική κοινότητα της Σομαλίας αναμένει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

- από τη μιντιακή στήλη που υπογράφει ο Χρήστος Ξανθάκης στο newpost