ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Εχει παραθετικά ο ναζισμός;

του Παντελή Μπουκάλα*

Ανοίγω ένα λεξικό. Για να σιγουρευτώ, μια και συχνά βάλλονται ακόμα και τα πιο αυτονόητα από τα αυτονόητα. Λήμμα «εθνικοσοσιαλισμός». Και το ερμήνευμα: «Ακραίο ολοκληρωτικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ (1899 - 1945), με κύρια χαρακτηριστικά τον εθνικισμό, τον ρατσισμό (κυρ. κατά των Εβραίων), την απόρριψη της δημοκρατίας, την πίστη στον φίρερ (Führer = ηγέτης) και την εδαφική επέκταση. ΣΥΝ. ναζισμός». ΣΥΝ., ας πω το αυτονόητο, είναι το συνώνυμο. Εθνικοσοσιαλισμός = ναζισμός δηλαδή.. Ο ορισμός είναι από το «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» του Γ. Μπαμπινιώτη. Καλού κακού αναζητώ το ίδιο λήμμα και στο «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών, η σύνταξη του οποίου υπογράφεται από τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη: «Ακραίο εθνικιστικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1920 και οδήγησε το 1933 στη ναζιστική δικτατορία του Χίτλερ. ΣΥΝ. ναζισμός [« γερμ. Nationalzozialismus]». Από τα αρχικά του Nationalzozialismus πρoέκυψε το Na-zi.
Ναι, τα αυτονόητα λένε τα λεξικά. Δίνουν τον όρο με τη σημασία που έχει στην κοινή χρήση, διαχρονικά· τη σημασία που έχει στα κείμενα των ιστορικών, των εθνολόγων, των κοινωνιολόγων, των ψυχαναλυτών, των πολιτικών, των δημοσιογράφων, όλων. Ολων; Οχι. Για το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου, το ναζί (άρα και το νεοναζί) δεν ταυτίζεται με το εθνικοσοσιαλιστής αλλά είναι «εντονότερος» χαρακτηρισμός, ίσως ίσως ο συγκριτικός βαθμός του. Εκρινε λοιπόν ότι ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας εξύβρισε τον κ. Βασίλη Μακρυπούλια, γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, όταν τον χαρακτήρισε νεοναζί, στην εφημερίδα «Εμπρός». Και πριν τον τιμωρήσει με τρίμηνη φυλάκιση, του υπέδειξε ως καταλληλότερο όρο το εθνικοσοσιαλιστής.
Ο Μπαλάσκας δεν χαρακτήρισε νεοναζί τον κ. Μακρυπούλια στα καλά καθούμενα. Ο κ. γυμνασιάρχης προέτρεπε συναδέλφους του να στραφούν στον εθνικοσοσιαλισμό ή να ψηφίσουν Χ.Α., τον δε Νοέμβριο του 2013 ανάρτησε σε προσωπική του ιστοσελίδα το άρθρο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973», χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν πλατφόρμα το δίκτυο «My school» του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικοσοσιαλιστής. Δεν μπορεί, σαν εκπαιδευτικός όλο και κάποιο λεξικό θα έχει στο γραφείο του. Αν δεν έχει, ας του δωρίσουν οι μαθητές του και τον Μπαμπινιώτη και της Ακαδημίας και του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη.

* από την Καθημερινή