ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τελεσίγραφα

Γράφει ο Τάσος Παππάς
 
Μία μέρα μετά το τελευταίο Eurogroup o Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος δήλωσε ότι αν δεν λυθεί το δικαστικό θέμα με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ (Ισπανός, Ιταλός, Σλοβάκος) η χώρα του θα μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης των 8.5 δισ. ευρώ. Οι τρεις είχαν παραπεμφθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Η ελληνική κυβέρνηση με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη νομιμότητα. Από πρώτη ματιά αξιέπαινη, αξιοπρεπής και αυτονόητη απάντηση. Τι μας λένε οι δυτικές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί.. θεσμοί; Ότι σ' ένα κράτος δικαίου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η εκτελεστική εξουσία δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει και να της υπαγορεύει τις αποφάσεις.
Επί της ουσίας ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να εξαφανίσει τη δίωξη. Συνήθως αυτά γίνονται παρασκηνιακά για να τηρούνται τα προσχήματα. Εδώ είχαμε μια πολύ χοντροκομμένη κίνηση σε κοινή θέα.
Οι μέρες περνούσαν αλλά το θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα. Μέχρι που παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις- άλλος ένας κολλητός του Σόιμπλε. Αυτός απαίτησε να τελειώσει το θέμα, αλλιώς δόση γιοκ. Ήταν το δεύτερο δημόσιο χτύπημα κατά της Ελλάδας κι αυτή τη φορά από υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Σε χρόνο ρεκόρ ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Το σκεπτικό του δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ελληνικό κράτος (σ' όλες τις εκδοχές του) έσπευσε να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις των δανειστών. Ο σύγχρονος οικονομικός ιμπεριαλισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Παλιότερα οι μητροπόλεις έστελναν τις ναυτικές αρμάδες τους για να συνετίσουν τις ανυπάκουες αποικίες. Σήμερα το ρόλο αυτό παίζουν οι δόσεις. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

- από το efsyn.gr